Търсят се около 11 млн. лева за изпълнение на проекта, нужна е само политическа воля

Теодор Караколев

Представянето на работния проект за реставрация и социализация на разкритите части от т.нар. „Форум-юг“ и „Форум-изток“ около Пощата е посрещнато с всеобщо одобрение от пловдивската общественост. Събитието се провежда в Малката конферентна зала в ГДК и трудно желаете да видят презентацията на екипа, спечелил обществената поръчка за проектиране. Експерти от различни сфери изразиха възхищение от детайлната разработка, описване на всички археологически части и внимателно подреждане на пъзела, извлечен от земята през годините по време на разкопките.

Критични мнения имаше предимно върху вариантите за социализация на обекта и опасността той да остане едно красиво пространство, което обаче ще остане бездушно. Роля тук може да има сградата на Пощата, но тя е извън рамките на конкретния проект, а поне в обозримо политическо бъдеще няма как да попадне в ръцете на Община Пловдив и тя да се разпорежда с нея. Различни граждани и специалисти в различни сфери имаха лични забележки и по други конкретни елементи.

Акцент в проекта са „вдигането“ на няколко колони и колонади в огромния обект. На първо място това е представянето на Източните пропилеи в почти пълния им блясък. От запазените елементи и с частично допълване, по подобие на дейностите във вече реализираните Форум-запад и Форум-север, ще се реконструират 2 цели колони от парадния източен вход на Агората, както и част от самия вход, арка и фронтон.

Цялата статия и галерия с визуализации по проекта може да видите в Под тепето

148 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…