Певицата без ваканция това лято, на 31 август с Пласидо Доминго пее в София

 

 

Световноизвестното българско сопрано Соня Йончева няма да почива това лято. Отварянето на много от оперните театри и концертни зали осуети плановете й за лятна ваканция.

 

На 21 и 24 май Йончева ще е сред първите големи звезди, които отварят прочутия театър след падането на ограниченията в Австрия.

 

Йончева ще блесне на сцената на Виенската опера в „Тоска“ на Пучини. Ролята е от знаковите за Йончева, която през 2018 година бе звезда в новата постановка на Метрополитън опера в Ню Йорк. 

 

Историята за любов и ревност с въздействащата музика на Джакомо Пучини не слиза от световните сцени от 1900 година, когато на 14 януари в Рим премиерата се приема с безразличие от критиците.

 

Днес това е най-поставяната опера на италианския композитор, а ролята на Тоска превръща талантливите певици в звезди. Такъв е случаят с Йончева, която получи ласкави критики за изпълнението си. 

 

След като пандемията от Ковид -19 на няколко пъти отложи спектаклите, сега Йончева ще пее „Тоска“ в компанията на Пьотр Бечала и Амброджио Маестри в един от най-елитните оперни театри в света.

 

„Това е само началото от бъдещото ми сътрудничество с операта във Виена“, каза Йончева. С новото ръководство на театъра тя има планове за нови роли на сцената на Виенската опера.

 

„През първите години от професионалната ми кариера бях обвързана с Парижката опера, Метрополитън, Ла Скала, Ковънтгардън, операта в Берлин. Сега искам да пея в повече театри, да се срещам с различна публика“, споделя Йончева, която продължава да изненадва публиката с различен репертоар и смели професионални избори.

 

Тези дни тя изнесе концерт в Катовице,  на който изпълни песни на френския композитор Анри Дюпарк по текстове на Бодлер. Забележителното в неговата биография е, че след като завършва йезуитски колеж, през 1869 г. той се среща с Франц Лист и Рихард Вагнер във Ваймар. Вдъхновен от тази среща през 1870 г. публикува пет песни. Соня Йончева открива позабравеното му творчество и решава да го върне на сцена. Това е само малка част от богатия репертоар, който световноизвестната българка поддържа през годината.

 

Наскоро Йончева триумфира със серия от концерти в Испания на сарсуела. Пресата отбелязва: „Още една голяма звезда от света на операта пропя сарсуела. Българката Йончева показа класа и изпълни някои от най-популярните произведения. Красивият й мощен глас, артистичността я нареждат от най-големите интерпретатори на този популярен музикален стил. Умението й да общува с публиката затвърди статуса й на една от най-големите и обичани оперни звезди в света днес“.

 

Йончева обяви и първите дати от серия концерти в Европа, на които ще представи новия си албум „Rebirth”. Плочата се радва на изключителен успех и е в класациите за най-продавани оперни албуми в няколко държави.

 

На концерта в София на 31 август Соня Йончева ще излезе с Пласидо Доминго. В репертоара са  включени арии и дуети от велики опери.

 

„Надявам се да бъде празник на музиката!“, споделя Йончева. Нейната компания SY11 в партньорство със Столична община ще подарят на столичани и гости на столицата истинско музикално събитие.  Събитието е под патронажа на Министерство на културата

 

Специална сцена ще бъде изградена пред храм-паметник „Свети Александър Невски“. Йончева и Доминго ще бъдат на сцената със Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров. Специален пропусквателен режим ще осигури провеждането на мащабната „Гала в София“, която ще бъде записана и показана в няколко европейски държави. Екип на Euronews ще отрази концерта.

 

Билети на цени от 50 до 300 лева – могат да се купят в касите на Изипей или онлайн от:  https://epaygo.bg/3107431516

 

Снимка: SY11 Events. 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…