Разработените от Коалицията за медийна грамотност наръчници са добро начало за всеки желаещ да сърфира безопасно и да се предпази от манипулации в интернет

Специално за възрастни коалицията е разработила обучения по медийна и информационна грамотност, в които се засягат теми като интернет измами, фалшиви новини и конспирации

Също като „черната земя“ Мордор на Дж. Р. Р. Толкин, светът на дезинформацията е мрачно, злокобно място. Обитават го тъмни герои – мотивирани от лична изгода измамници, социопати с мания да всяват хаос, криещи се в сенките на анонимността насилници и умели манипулатори.

„Срещу нас има мрежи от пропаганда и дезинформация, които действат координирано с много ресурси“, казва Кристина Христова. Тя ръководи Коалицията за медийна грамотност – вид задруга на фактите, чиято мисия е да се бори с недостоверната информация в публичното пространство в България. В коалицията има хора с опит в медиите, образованието, интернет сигурността, дигиталните технологии, неформалното обучение и гражданското образование. Те от години работят за повишаване на медийната и информационна грамотност в обществото, но доскоро усилията им са били самостоятелни.

„Ако ние, които се опитваме да противодействаме на дезинформацията, действаме на парче, всеки поотделно, не бихме могли да постигнем реален резултат. Идеята е членовете на коалицията да влизат в партньорства, взаимодействие и надграждане на работата си“, казва Кристина.

Въпреки че членовете на коалицията си сътрудничат неофициално по инициативи за медийна грамотност още от 2017 година, едва през 2020 съвместната им работа наистина потръгва. Това не е случайно. Пандемията от COVID-19 рязко обостря нуждата от тяхната дейност.

„Всяка една криза в обществото създава несигурност, която е идеалната почва за конспирации и дезинформация“, обяснява Кристина. „От тази гледна точка, пандемията засили пораженията, които липсата на медийна грамотност в обществото нанася, защото беше събитие от непознат доскоро мащаб с все още много неизвестни. В същото време голямата липса на доверие в официалните източници и държавните институции ни направи още по-лесна жертва на конспирации, които за жалост в България имаха реални последствия за живота на хората.“

Членове на Коалицията за медийна грамотност

За сравнение, в общества с високо доверие в публичните институции и медиите, фалшивите новини и конспирациите не пробиват толкова лесно.

Несправедливо е обаче да се хвърля цялата вина върху COVID-19. Медийната среда в България се влошава от години. Заради нарастващото преследване и клеветите срещу журналисти и натиска върху работата на независимите медии през последното десетилетие, страната ни заема все по-лоши позиции в ежегодно издавания от „Репортери без граници“ Индекс за свободата на пресата. През 2021 година България бе класирана на 112-то място сред 180 държави. В тези условия социалните мрежи спечелиха позиции, а доверието в медиите достигна критично ниски нива.

Като журналист с дългогодишен опит и множество награди и съосновател на Асоциацията на европейските журналисти в България – организацията, представляваща независимите журналисти и медии в страната, Кристина е пряко засегната от тези събития.

„Осъзнахме, че колкото и усилия да полагаме в подкрепа на качествената, етична и свободна журналистика, ако нямаме подкрепа от самото общество, ако то не осъзнава ценността на този тип журналистика, усилията ни ще останат изолирани“, обяснява тя. С колеги достигат до заключението, че всяко усилие за насърчаване на независимата журналистика трябва да бъде допълнено с програми за медийна грамотност за обществото като цяло.

„За мен лично основна кауза беше промяна в образователната система в насока развитие на критично мислене – но не само на децата, а и на възрастните. Ако хората имат по-развита медийна грамотност и критично мислене, няма да са толкова лесни жертви на политически манипулации през „овладените“ медии“, категорична е Кристина.

Кристина Христова ръководи Коалицията за медийна грамотност

Разработените от коалицията наръчници са добро начало за всеки желаещ да сърфира безопасно и да се предпази от манипулации в интернет. Особено полезно за учителите е ръководството „Медийна грамотност чрез дистанционно обучение“, разработено от коалицията с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Публикацията предлага безплатни учебни планове и съвети за интегриране на медийната грамотност във всеки учебен предмет.

Коалицията също така редовно публикува доклади за медийната среда в България и добрите практики в използването на интернет.

Специално за възрастни коалицията е разработила обучения по медийна и информационна грамотност, в които се засягат теми като интернет измами, фалшиви новини и конспирации. Важно е да се отбележи, че обученията не се опитват да наложат някаква истина, а да развият критично мислене и уважение към проверката на факти, както и да покажат на хората, че всеки може да сгреши или да бъде излъган в интернет. Важното е да е склонен да признае грешката си и да потърси фактите.

Следете календара на Коалицията за медийна грамотност за предстоящи обучения по темата „Медийна грамотност“.

Сайтът за проверка на факти Factcheck.bg е разработен от АЕЖ – България, организация членка в коалицията. Екипът от професионални журналисти на сайта проверява съмнителни твърдения с широка популярност в публичното пространство. Factcheck.bg внася яснота по теми като 5G мрежите, ваксините и глобалното затопляне.

Предвид мащаба на предизвикателствата, усилията на коалицията вероятно изглеждат по хобитски малки, но членовете на задругата са целеустремени. Имат и една суперсила – уважението към истината.

Обучение по медийна грамотност с участието на Асоциацията на европейските журналисти в България

Във „Властелинът на пръстените“, разрушаването на Пръстена слага край на неволите на героите. За съжаление спирането на дезинформацията няма да е еднократен акт. „Няма решение тук и сега. Трябват много усилия във времето“, казва Кристина.

Усилията трябва да бъдат положени от всички ни. Важно е всеки от нас съзнателно и ежедневно да избира да не се подчинява на въздействието на дезинформацията.

Края на тази история ще го напишем ние.

За пета поредна година Коалицията за медийна грамотност организира кампанията Дни на медийната грамотност. Фокусът през 2022 година е върху ролята на учителите и на формалното и неформалното образование и ученето през целия живот. Кампанията се провежда с подкрепата на Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Програмата за малки грантове на Посолството на САЩ в България, УНИЦЕФ България, Фондация „Лъчезар Цоцорков“ и Програма „Европа“ на Столична община.

Асоциацията на европейските журналисти в България работи с дългосрочната подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Източник: us4bg.org

1 comment

 • Comment Link Davina Claire Davina Claire Мар 02, 2022

  Здравейте дами и господа; Имате ли нужда от бърз заем в рамките на 24 до 48 часа? Ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да кандидатствате за заем с Novelty Finance.

  Казвам се Давина Клер, аз съм финансов служител и също така съм финансов консултант. Забелязах, че на много хора им е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции поради висока лихва, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или други причини. Тук съм, за да препоръчам на всеки, който търси заем, да се свърже с Novelty Finance за заем при много нисък лихвен процент от 3%. Те са надеждна и надеждна кредитна компания и можете да работите с тях. Можете да се свържете с тях по имейл: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация.

  NOVELTY FINANCE предоставя решения за финансиране. Предлагат всички видове кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други). Те предлагат гъвкави и множество опции за заем, включително обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми, които са съобразени с вашите финансови нужди.

  Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance:
  √ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение.
  √ Конкурентни лихвени проценти (3% годишно)
  √ Гъвкави условия за погасяване
  √ Възможност за по-бързо изплащане на заема
  √ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства
  √ Няма да бързате да връщате заема, ще ви се даде време да започнете изплащането на заема.
  √ Без скрити такси

  Как да кандидатствам:
  Кандидатстването за кредит е бързо и лесно!
  Ако се интересувате от кандидатстване за заем с Novelty Finance и се нуждаете от повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАТЕТЕ ИМЕЙЛ на (noveltyfinances@gmail.com) ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правила и условия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…