Скулпторът знае, че ако обектът стане част от проекта на Пловдив за ЮНЕСКО, не може да се отдава на концесия

Пътят до там обаче е много дълъг, казва той

Култура под наем не се прави, коментира концесионерът евентуалният вариант за договор за наем с общината

Кметът Иван Тотев покани концесионера на археологическия подлез Жорж Трак на разговор в общината, на който да бъде обсъдено бъдещето на галерия „Тракарт”. Двамата се засякоха на тържеството за 135-годишнината на Археологическия музей и оставиха отворена темата, която предизвика гражданска подписка и петиция онлайн. Пред медиите скулпторът подчерта, че знае за изискването на ЮНЕСКО за задължителен план за управление на всички обекти, с които се кандидатства за Списъка на световното културно и природно наследство. Това изискване изключва отдаването на концесия.

Но пътят до там е много дълъг и ще продължи много дълго време този процес. Аз искам Тракарт да продължи да съществува. За мен борбата е за формата на това съществуване- като нещо самостоятелно, което не зависи от нечии заповеди. Концесията дава защита, коментира Жорж Трак.

Тук става дума за една културна институция, каквато е Тракарт. В контекста на Европейска столица на културата би трябвало да се отварят културни институции, а не да се закриват. Колкото за варианта „Под наем”- зависи какви са условията и за какво точно става дума. Култура под наем не се прави, допълни концесионерът на археологическия подлез.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…