Какво мислите по въпроса?

Стълбите на Каменица да бъдат съживени от графити. Тази интересна идея се върти от няколко дни в социалната мрежа. Лансира я и кметът на града Иван Тотев, който сподели в личния си профил най-красивите рисувани стълбища в света, като с това проучва общественото мнение сред фейсбук приятелите си. Коментарите под поста на градоначалника са само положителни. Извън групата му идеята също има много последователи. Към отдел Култура преди време е имало дори запитвате от страна на графити артисти за намеса именно в този изключително важен градски възел, който свързва Главната със Сахат тепе и е основен архитектурен елемент от центъра на Пловдив. Естествено, за да бъде реализирана тази идея трябва да има консенсус и конкурс.

КАПАНА.БГ и Под тепето питат читателите си какво мислят по въпроса? Ако имате мнение, изразете го с коментар.

2 comments

  • Comment Link Николай Вълканов Николай Вълканов Ян 09, 2015

    За да стане това първо трябва да се създаде ...търпимост към това изкуство. Аз съм израстнал в Пловдив и преди да се преселя в Сан Франциско съм наблюдавал и помня, че в нашият град сякаш не се гледа положително на различните изкуства върху стена. Накои невероятни сграфито произведения дълги години бяха занемарени и не поддържани, други даже бяха разрушени или недостъпни и не популяризирани / като стените на Златю Бояджиев в кеъчма "Пловдив", например/. Аз лично съм правил запитване да изрисувам със собствени средства и материали ужасно изглеждащия трансформатор срещу родната ми къща, но така и не получих дори отговор! Десетки са местата в Пловдив, които могат да бъдат...облагородени с графити. Нужно е само малко желание, организация и вдъхновението на художниците. Това срещу което трудно ще се преборим е общественото мнение и тънката линия между кича и уличното изкуство. Тук в Сан Франциско, графитите са навсякъде. Не съм чул за конкурси, не съм чул за специални фондове...просто художниците творят и сами си намират средствата и си осигуряват разрешенията / ако е необходимо такова/. А за стълбите на Каменица, не знам какво да кажа. Само преди дни прочетох, че в първите дни ще бъде открита водна каскада, която е почти готова и то по проект на общината, а сега с изненада чета, че кмета ...лансира нова идея!!! Това е типично по нашенски - първо да правиm, после да мислим и всеки новодошъл да се мисли за по-умен от предните, да руши направеното и да започва от нула!!! Мен ако питате, първо разрешете на графото-художниците да изрисуват порутената баня "Родопи", например, като само предварително архитектите определят как да се "парцелира" цялото пространство, а след това продължете с други изоставени сгради, както и с времените ограждения на новостроящи и ремонтирани обекти / това тук е обичайна практика/ .

  • Comment Link Жоро Жоро Ян 09, 2015

    Предпочитам с графити и такива стрийт арт неща ,отколкото със странни нелогични фонтанчета и пейки!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…