„Не се страхувай от съвършенството, така или иначе никога няма да го достигнеш” – Салвадор Дали

Изведнъж имате идея и ви залива непреодолимото чувство на творческия гений, но в следващия миг осъзнавате колко уязвим бихте били, ако споделите вашето изкуство с другите. Какво ще се случи ако не го харесат? Ами ако ви помислят за глупав? Как ще реагирате ако някой ви каже, че това, което сте създали е ужасно? А моят въпрос към вас е – защо ТЕ имат толкова голямо значение за вас?
Използването на творчески талант изиска кураж, но все пак има прекрасна свобода в това да споделяш таланта си, така че да може и други хора да му се насладят. Не съществува човек на тази земя, който да може да създаде това, което ти можеш, по начина, по който ти го правиш и през твоята гледна точка. Предоставяйки възможността другите да се насладят на творчеството ви, не само им носите позитивна емоция на тях, но и на самите вас. Тяхното приемане на творчеството ви ще ви вдъхнови допълнително, а критиките им ще ви мотивират да вдигнете летвата още по-високо.
Често ни се случва да сложим на пауза творенията си, за да ни се избистри главата, да обмислим идеята пак, да се помолим на Боговете си, ако щете – всичко, само и само да се получи перфектно! Но както и да го погледнем – изкуството никога няма да бъде перфектно, то се създава, за да подарява емоция на човека пред него. Да накараш някой да се усмихне, да потрепне или настръхне- ето, заради това си заслужава да твориш, не заради съвършенството.


„Не се страхувай от съвършенството, така или иначе никога няма да го достигнеш” – Салвадор Дали.


Независимо дали сте опитен художник, скулптор или писател, вие сте най-жив и свързан с емоционалното ядро на креативността, когато вдъхвате живот на белите листи. Онова време, когато губите представа за часовете, ден ли е или нощ, забравяте, че трябва да се храните, но все пак кипите от енергия, защото творението ви трябва да бъде завършено, а вие не помните от кога не сте се чувствали толкова жив!


„Единственият момент, когато се чувствам жив е докато рисувам” – Ван Гог


Ето защо  е толкова важно да правите това, което обичате и да отделяте нужното време, за да овладеете артистичното си творчество. Да бъдете едно с душата ще ви направи по-щастливи, че дори и по-здрави физически.
Животът често ни завлича в дупки, от които понякога само един творец може да ни измъкне, показвайки ни красотата в малките неща. Забелязвали ли сте как децата виждат неща за първи път със страхопочитание и доза магия. Когато творец сподели вътрешността на своето творение, подарявайки на нашите ум и сърце да се докоснем до него, да видим красота, създадена за първи път на този свят – то ние сме пак онези деца, които стъпка по стъпка преоткриват света. Такива моменти успяват да запалят нашата собствена креативност.

„Всичко си има своята красота, но не всеки я вижда” – Анди Уорхол

Някой ден всички ще бъдем готови да създаваме и споделяме своето изкуство. Единствено трябва да преминем трапа на страха от отхвърляне или подигравки. Трябва да пуснем красотата на душата ни да полети под формата на творчество. Свободата да изразяваме най-интимното ни Аз и да позволяваме на другите да се докоснат до него.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…