Днес честваме 150 години от публикуването на Алиса в Страната на чудесата. Това е книга, любима на поколения деца, че дори и възрастни. За всички тези години историята на малкото момиченце, попаднало в чудна страна, преживява много адаптации. Ние събрахме цели 17 - филми, телевизионни серии, видео игри и комикси, за да може заедно да отпразнуваме рождения ден на Алиса. 

1. Алиса в Страната на чудесата (1903)

Първата адаптация на Алиса в Страната на чудесата е 8-минутен ням филм. Използвайки впечатляващи за времето си ефекти, това е ранен пример за режисьори, които се стремят към креативното представяне на фантастичния свят в историята. 

2. Алиса в Страната на чудесата (1931)

Това е първият филм за Алиса, който включва и говорене. С продължителност само един час, лентата все пак успява да запечата емблематичния език на Луис Карол, който обезателно е направилм емблематичнта новела толкова запомняща се. 

3. Betty in Blunderland (1934) 

Слагайки Бети Буп в Страната на чудесата, или поне на място, което напомня за фантастичния свят,този филм поакзва как Алиса в Страната на чудесата предлага огромен потенциал за пародия, а това е нещо, което продължава да се случва и в следващите десетилетия. 

4. Алиса в Страната на чудесата (1949) 

Френската адаптация на новелата е била изключително трудна за намиране в САЩ, след спор с Дисни, който през това време се е занимавал с анимационния вариант на Алиса. Все пак, тази версия включва много нови иновативни идеи в себе си, които и го включват в нашата класация. 

5. Алиса в Страната на чудесата (1951)

Без съмнение, това е най-известната версия на Алиса в Страната на чудесата. Това е версията, която се използва като основа за повечето следващи филми, свързани с Алиса, но също така и дебело подчертава, че все пак новелата е била написана за деца. 

6. Новата Алиса в Страната на чудесата (или Какво прави мило момиче като теб на място като това?) (1966)

Филмът на Хана-Барбера TV успява да съчетаe герои и ситуации от Алиса в Страната на чудесата с познати други анимационни герои от онова време, като например Семейство Филнстоун. Тактиката наподобява тази, използвана във филма с Бети Буп, но все пак насочена за по-младата аудитория, отразявайки виждането на Дисни за Алиса. 

7. Alice in Wonderland: An X-Rated Musical Comedy (1976)

Докато някои от предишните версии на Алиса са били насочени основно към възрастната публика, то порно версията определено е най-очевидната такава. Винаги е имало странни сексуални отенъци в историята, а наличието на възрастни актьори може да помогне за проучването им. 

8. Fushigi no Kuni no Alice (1983-1984)

Макар и не толкова популярна в Щатите, японската версия на Алиса успява да достигне много други части на света. Също така, разширавя сюжета, разказвайки Алиса в Страната на чудесата и Алиса в Огледалния свят. 

9. Алиса в Страната на чудесата (1985)

Този филм започва традицията големи звезди да играят ролите на различните герои в Страната на чудесата. Почти всеки в тази продукция в един или друг момент е бил мега телевизионна звезда. Тази версия, също така, изследва по-тъмния терен на приказката чрез изтъкването на Джабъруоки. 

10. Приключенията на Грижовните мечета в Страната на чудесата (1987)

Макар и това да не е първият път, в който други анимационни герои се появяват в страната на чудесата, то този филм все пак показва колко лесно това може да се случи. 

11. Алиса (1988) 

Чуднияt път на Ян Шванкмайер към Алиса в Страната на чудесата със сигурност беше странен и основно тъмен. Филмът улавя обезпокоителния подтекст на историята, но също така подготвя почвата за следващи по-усукани адаптации на новелата. 

12. Приключения в Страната на чудесата (1992-1995)

Като най-дълго продължилия телевизионен сериал за Алиса, в началото на 90 Дисни се разширява върху Страната на чудесата. Това в никакъв случай не променя цялостната история, но показва ширините, в които въображението може да твори. 

13. Алиса в Страната на чудесата (1999)

Продукцията от 1999 със сигурност прилича на обновена версия на филма от 1985, в който участват актьори като Бен Кингсли, Мартин Шорт и Упи Глодбърг . В същото време, във филма се вкарват и елементи от оригиналните рисунки на новелата, което по-късно се използва и в други адаптации. 

14. American MCGee’s Alice (2000)

Това е единствената игра в листа ни. Тя пресъздава евентуалното завръщане на Алиса, която започва война с Червената кралица. Тази адаптация със сигурност е най-тъмната и мрачната от всички изброени до сега.

15. Алиса (2009) 

Минисериалът за Алиса изпрща главната героиня цели 150 години напред и добавя научно-фантастичен дъх. Отново, това показва как приключенията на Алиса могат да бъдат сложени във всеки един жанр, който съществува, като все пак запазва героите, темите и сюжета на оригинала. 

16. Алиса в Страната на чудесата (2010)

Може би, заемайки от други адаптации, Тим Бъртоновата Алиса показва главната героиня не като дете, а като вече възрастен човек. Героите приличат на себе си, но все пак няма как да не се усети и намесата на Бъртън в цялата обстановка. 

17. Имало едно време в Страната на чудесата (2013-)

Наскоро беше и премиерата на ABC сериите, които заимстват до голяма степен от играта American MCGee, представяйки Алиса в санаториум, но все пак включвайки елементи от Дисни, та чак до герои като Аладин. Това е един приказен миш-маш, така че ако искате да го гледате, трябва да се запознаете с предишните сезони на сериала.  

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…