Десет дни в края на юни превръщат града в балканска столица на дизайна

Наред с професионалния форум и творческите работилници, отворените пространства за лекции, дискусии, филми и книги, специалната детска програма и емблематичните партита, международният фестивал за дизайн и визуална култура  ONE DESIGN WEEK (20. 06 - 29. 06. 2014 г.) ще представи в Пловдив 10 паралелни изложби. Зад тях стоят имената на български и чуждестранни артисти с трайно мястото в историята на съвременния дизайн, създатели на тенденции и течения в областта на визуалните изкуства, както и представители на най-младото поколение творци. 
Изложбата BRAVOS показва някои от най-характерните образци в испанския продуктов дизайн от първото десетилетие на XXIви век. Каймакът на амбициозната съвременна испанска школа, добила известност като една от най-бързо развиващите се в Европа, ще бъде представен в работите на 21 млади дизайнери. BRAVOS гостува в Дружеството на пловдивските художници между 19ти и 29ти юни 2014г.


На същото място съвременни китайски дизайнери, членове на Международния графичен алианс/ Alliance Graphique Internationale (AGI), представят азиатските тенденции в графичния дизайн чрез над 40 постери от постоянната колекция на музея в Шензен. Изложбата ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН КИТАЙ ще бъде открита на  21ви юни.
Баня Старинна ще бъде домакин на ДИЗАЙН ОТ АВСТРИЯ. Експозицията включва близо 70 творби на различни автори - реални продукти, историята на създаването им и награждавани проекти от сферата на комуникационния дизайн. Това е една среща със съвременния австрийски дизайн не само като продукт, но и като увлекателен процес с изненадващи източници на вдъхновение. 


Животът, талантът и творческите търсения на Вико Маджистрети, легендарен представител на италианския мебелен дизайн от средата на ХХти век, са фокус на изложбата SVICOLANDO. Прототипи на Маджистрети са част от постоянните колекции на най-престижните световни музеи. Пловдивската публика може да научи повече за изумителната му кариера в Градска художествена галерия Временна експозиция на 21ви юни.

Вероника Буриан от Чехия и аржентинецът Хосе Скайоне са основателите на мултинационалното студио Type Together, което се включва в програмата на ONE DESIGN WEEK с изложбата ОТ КОНЦЕПЦИЯТА ДО READER 2.0. В нея авторите разказват процеса на създаване на нови семейства шрифтове – от движещите креативни сили зад съвременната типография до комерсиализацията на шрифтовете и масовата им употреба.  След съзадването си през 2006г., Type Together се сдобиват с абонамент за Европейските награди за дизайн/Ed Awards. Студиото е носител на няколко престижни приза за дизайн и типография, както и на редица награди от големи международни конкурси. Тяхната изложба ще бъде подредена в Балабановата къща, а Вероника и Хосе ще се срещнат с българската публика по време на  форум. .

Български възпитаници на Европейския институт по дизайн/ Instituto Europeo di Design -   реномирана международна мрежа за следдипломна квалификация в областта на творческите индустрии (мода, дизайн, визуални комуникации и др.), базирана в Милано  -  представят плакатна изложба на свои проекти. МЛАДИ КРЕАТИВНИ ХОРА РАБОТЯТ представя 20 от най-добрите проекти в областта на промишления и интериорен дизайн, компютърната графика и анимация. Домакин на изложбата е U P.A.R.K Gallery.

Кино „Космос“ ще бъде домакин на кураторския проект на Кирил Златков ТРИ ЛЮБИМИ.  В него 25 графични дизайнери и визуални артисти са поканени да интерпретират три любими свои литературни, филмови или музикални произведения. Резултатите са изненадващи и очакват публиката си между 20 и 29 юни.
След фурора на късометражния Gloria Viktoria и попадането му във финалната селекция за Оскар през 2013г. аниматорът Теодор Ушев развива успешно таланта си на   графичен дизайнер и илюстратор.  Базиран в Канада, но с живот, разпръснат на няколко континента, Теодор пътува непрекъснато като участник, гост или лектор в над 20 университети и международни фестивали. В Пловдив неговата „Теорема на завръщането“ ще бъде разяснена в рамките на лекция във форума на ONE DESIGN WEEK 2014, както и в едноименната изложба с авторски плакати, отворена за посещение 20 юни  2014 г.

Сборна изложба на съвременен български продуктов дизайн ПАРТИДА 4 очаква своята публика в Тютюневия склад, а виртуалният СОЦМУЗ  е натрупал богата колекция от български филмови плакати, които представят родните постижения в графичния дизайн преди 1989г. Той ще бъде на разположение през десетте дни на фестивала.
Вече трета година DESIGN WEEK прави отворена покана към всички автори, свързани със съвременния дизайн, които искат да станат част от фестивала. От 2013г. поканата е отправена и към дизайнери извън България. За изложбата ОТВОРЕНА ПОКАНА творческият екип е подбрал седем проекта по темата на тазгодишния фестивал - НОМАД, които варират от рисунки и оригами до инсталации и хитри мебели за сядане. В кино „Космос“, всеки фестивален ден.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…