Не пуснаха във Фурната Емил Миразчиев, той организира пърформанс с кубе и ток от джипа си в парка отпред

Поддръжниците на идеята Гарнизонна фурна да бъде запазена и да заживее като Център за съвременно изкуство защитиха каузата си с танци в парка пред бившата казармена сграда. Днес трябваше да се състои изложба на няколко артисти вътре в самата Фурна, но от районната администрация на Западен не допуснаха ентусиастите вътре, тъй като тя представлявала опасност за здравето и живота им. Това не попречи на Емил Миразчиев и съмишлениците му да си организират събитието, защото така или иначе се бяха събрали с тази цел. Председателят на сдружение Изкуство днес извади кубе, върза го за акумулатора на джипа си, паркиран пред входа му на метри от портала на Фурната, и изду музиката. Като сам се включи в танцовата импровизация.

Миразчиев продължава да настоява, че 320 хиляди лева ще стигнат за ремонта на сградата. Дори извади детайлна план- сметка, която искаше да връчи на поканения на събитието кмет Иван Тотев. Градоначалникът обаче не се появи. А Миразчиев подчерта, че настоява за диалог и дебат по темата.

Припомняме, че от няколко дни в публичното пространство върви дискусия за бъдещето на бившия военен имот. От общината настояват сградите в него да бъдат съборени, за да бъде изграден парк там. А водените от Емил Миразчиев артисти държат основната постройка в комплекса да бъде съхранена и да се превърне в Център за съвременно изкуство. Те дори пуснаха подписка в квартала, като твърдят, че вече 200 души са подкрепили каузата им. От администрацията пък отговарят, че идеята за изграждане на парк е на самите жители на района и обявиха, че ще направят мини референдум там, за да проучат обществените нагласи. Засега Фурната няма да бъде бутана. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…