Изложба под мотото „Влез в Капана“ (ENTRAPPE/E) от вчера е част от 16-то издание на Седмицата на чуждестранните култури в Париж. В рамките на един месец изложбата организирана от фондация „Пловдив 2019“ и Българския културен институт в Париж представя проекта „Капана – квартал на творческите индустрии“ с общо 20 пана на български, френски и английски език. Историята на занаятчийския квартал, неговите кризисни моменти в миналото, развитието му в контекста на инициативата Европейска столица на културата, мечтите и спомените на настоящите му обитатели са част от темите, развити в изложбата. Превръщането на интригуващата улична плетеница в първия артистичен квартал в България започва още по време на кандидатстването на Пловдив за престижната европейска титла, за да се превърне впоследствие в една от най-силно притегателните точки в града. В експозицията е представена и новата визуална идентичност на квартала, която кани посетителя да преживее мястото и да стане част от неговото развитие. Включени са още аудио инсталацията „Шумът на Пловдив – Капана“ на Лина Кривошиева и видео компилацията “Live в Капана“ от творческия екип People of Plovdiv, посветени на пластовете на времето, цветовете и звуците на улиците в артистичния квартал.

Седмицата на чуждестранните култури тази година е на тема „Улицата“. Събитието се организира ежегодно от чуждестранни културни институти във френската столица, заедно с кметската администрация на Париж и Министерство на културата на Франция. По покана на Българския културен институт в Париж Фондация „Пловдив 2019“ интерпретира темата за улицата с един от ключовите проекти в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата от платформата Трансформиране.

Официалното откриване от д-р Светлана Куюмджиева - артистичен директор на фондация “Пловдив 2019“ се състоя в галерията на Българския културен институт в Париж в присъствието на официални лица от България и Франция. Експозицията ще продължи до 10 октомври, а след представянето в Париж тя ще гостува в културни институти и посолства и в други градове в Европа.
Повече за изложбата може да намерите: https://www.facebook.com/events/479649545735731


 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…