Живописни платна и съвременни концептуални творби си правят среща в галерията на улица „Гладстон“ от тази сряда. Срещата е семейна – автор на първите работи е Петър Кочевски, а на вторите – Севдалина Кочевска в изложбата „Без герои“.

Петър Кочевски представя поредица живописни творби – експресивни творби в голям формат. Подредени по традиционен начин те изпълват цялото пространство.

Между тях са подредени съвременните концептуални работи на Севда Кочевска. Сред тях има няколко видео творби, както и произведения, поставени хоризонтално в средата на галерията на самия под.

Едната от тях е „Пенелопа“ – златен квадрат с подредени слънчогледови семки. Това е препратка към мита за Пенелопа, която чака своя Одисей, но вместо да преде, чопли семки. Те са златни, тъй като все пак това е царско семейство, коментира за изложбата самата Севдалина Кочевска. Свързана творба е полиптих от 4 рамкирани пакета за ядки "Rois" – като всички ядки в пакетите също са позлатени.

Другата творба, поставена в центъра на галерията е „Сирийки“. Темата е миграционната криза и връзката със сирийските бежанци, която се прави през стъклените топчета, известни също и като джамини. Представената в сегашната изложба работа е вариант на творба, показана на „Изкуство. Без граници“ в Седмица на съвременното изкуство в Баня Старинна през септември 2019 година, когато цяло пространство в банята бе изпълнено със стъклени топчета и огледала.

Освен тях Севдалина Кочевска представя и творби в други медии, като например чисто черен „Пейзаж“ или няколко графични отпечатъци. Любопитна е и концептуалната творба „Автограф от Стефчо Автографа“ – рамкиран подпис върху хартия от известния пловдивчанин.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…