Виртуозният музикант свири пред портрета си в Балабановата къща


Рожден ден на големия Димитър Киров честваха десетки почитатели на изкуството му, приятели и меломани в Стария град. Виртуозният цигулар Марио Хосен свири специално за покойния маестро на 20 май, датата на рождението му, във второто поред събитие от фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”. Супер музикантът се сля с инструмента си под собствените си зорки очи, които го наблюдаваха от рисувания от ДиКиро портрет. Марио и музикантките от основания от него Camerata Orphica направиха символичен поклон пред именития художник, който вчера трябваше да навърши 79 години. Същото сториха и публиката, и организаторите на събитието. Импровизираната сцена бе украсена с тематични творби на Димитър Киров, които свързват изобразителното му изкуство с музиката. Там бе и стар портрет  на музата на маестрото- Русалия. Тя бе най- специалният гост на концерта, като преди началото му получи красив букет. Днес е ден за усмивка, не за тъга. ДиКиро ни гледа в кълбо от дим от лулата си някъде горе. Никой от нас не е забравил големия творец. Онова, което той ни остави е непреходно, коментираха организаторите на Дни на музиката в Балабановата къща.


Марио Хосен пристигна за участието си от Австрия. Той свири с фантастичната си цигулка от 1749г. G.B. Guadagnini, предоставена му от Австрийската национална банка. Балабановата къща не успя да побере всички, които искаха да видят и чуят на живо Хосен и да се поклонят пред Димитър Киров.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…