Да изживееш театъра с новия спектакъл на Крис Шарков

Невероятно завръщане на Стефан Вълдобрев в храма на Мелпомена

Иво Дернев

Този текст няма да е ласкав, защото обичам пловдивския театър. Или тайничко танцувам на „По-полека” на любимия си къмпинг бар. Нямам претенциите, че разбирам от театралното изкуство. Че успявам да усетя полъха на Чехов в съвременен драматургичен текст. Или пък разпознавам сянката на Станиславски на сцената. Не, не мога.

Но мога да виждам истинското. Да усещам отношението. И да отбележа усилието. Имам това право. Пиша от името на зрителя. На човека, който иска да изживее театъра, когато е там, пред свещената сцена. И го изживя снощи. В Камерната зала на Драмата. С премиерата на новото заглавие от афиша на нашия си храм на Мелпомена- „Момчето от последния чин”.

Всъщност, неудобно ми е да пиша за режисьора Крис Шарков. Защото вероятно на него ще му е неудобно да прочете това. Той е от хората, които сякаш не искат да се пише за тях. Още повече да бъдат ласкани. Желае просто да свърши работата си по възможно най-честния начин. Но не мога да не му благодаря. Пиесата на испанския драматург Хуан Майорга бе представена толкова истинно и искрено, че вкара мен, а предполагам и мнозина други театрални аматьори като мен, във вихъра на сцената. С динамика, съспенс, невероятни режисьорски решения и елегантна, въздействаща сценография.

„Ще се изненадате от Димитър Николов”, предположи преди премиерата режисьора Крис Шарков. И, разбира се, не ни подведе. Младият актьор влезе толкова добре в ролята на страховито свръхнаблюдателно и твърде интелигентно момче, че можеше да уплаши дори себе си, ако имаше как едновременно да играе и да се гледа.

„Честита премиера, с пожелание театърът да не те отнеме от музиката, все пак”, обърнаха се с надежда „Обичайните заподозрени” към фронтмена си Стефан Вълдобрев след представлението. С такова завръщане в театъра, Стунджи, Миро и компания имат сериозни основания за притеснение. Стефан бе изключителен. Какъвто е във всичко, което прави. За него Шарков каза:  „Спрях се на Стефан Вълдобрев, тъй като има вкус към театъра. Защото естествено и органично е еродиран литератор, каквато роля играеше, но и в същото време е съвременен човек. И че въпреки популярността си, не спира да бъде любопитен”. 

Не мога да пропусна Боряна Братоева и забележителното й присъствие. Никой не разбра, че младата актриса е имала тежък алергичен шок малко преди премиерата. Перфектни бяха и другите на сцената- Димитър Банчев, Симеон Алексиев и Красимира Кузманова. „С такъв режисьор се работи лесно, всичко се получава”, скромно обясниха някои от актьорите след спектакъла.

„Посегнах към тази пиеса, тъй като тя  е полифонична, с много добре очертан сюжет и усещане за съспенс. Най-вълнуващ в нея е поставен проблемът за съзряването. В пиесата има предизвикателство за актьорите, тъй като авторът пише за тях”, каза за самата пиеса режисьорът Крис Шарков.

Аз, зрителят, мога да кажа и имам правото да го направя: „Момчето от последния чин”. Запомнете това заглавие. И не пропускайте да изживеете театъра.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…