Инициативата „The Ball”(Топката) е футболният еквивалент на олимпийския огън и пътува също като него през множество страни като символ на играта, която обединява хората по света. Българският партньор на инициативата е София Филм Фест, който през март показа избрани футболни филми, за да запознае аудиторията с проекта и неговите каузи.

Гостуването на Топката в България ще мине и през Пловдив, където основен партньор на инициативата е Фондация Пловдив 2019. На 6 и 7 май The Ball ще обиколи ключови забележителности из града - Европейска столица на културата 2019 - ше погледне от високо през тепето с паметника на Альоша, ще премине през емблематичната сграда на Кино Космос, Тютюневия град и квартала на творческите индустрии - Капана, ще стигне до река Марица и о.Адата и ще се включи в едно динамично събитие в кв. Столипиново.

Топката влиза като пряк участник в събитието по проекта „Пловдив Заедно: премахване на гетата и границите в кв. Столипиново, който е част от официалната програма на Пловдив 2019. Детските футболни отбори, с които Сдружение Столипининово 21 век, Европа – Пловдив  провежда ежеседмични тренировки по футбол, ще участват в специален футболен уъркшоп  посветен  на феърплей  играта. Програмата на спортното събитие ще продължи със състезания и награждаване на победителите.

The Ball носи посланието „Една топка, един свят” и насърчава инициативи, които утвърждават европейските ценности, подпомагат ощетени общности, образоват и дават достъп до култура и спорт на деца и младежи, хора с ограничени ресурси и възможности, бежанци, представители на групи, жертви на расизъм, стигматизация, омраза. Нейни посланици са редица известни личности, измежду които и треньорът на ФК Ливърпул - Юрген Клоп.

Неправителствената организация Spirit of Football  организира и провежда инициативата от 2002 г. като през 2018 г. пътешествието започва от Лондон и минава през Европа, Балканите, Близкия изток и завършва при откриващата церемония на Световното първенство в Русия.Държавите, през които ще мине The Ball са: Англия, Белгия, Германия, Австрия, Хърватия,  Босна и Херцеговина,  Сърбия, България, Косово,  Гърция, Турция, Йордания, Ливан, Турция, Грузия и Русия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…