Стълбището е изсечено в скалите преди хиляди години

Небет тепе е една от любимите дестинации за разходка и на туристи, и на пловдивчани, които се качват на върха на Стария град за красива гледка, спокойствие над града или просто прохлада. Причината това да бъде хилядолетното сърце на Пловдив обаче е тъкмо обратната – трудният достъп до него, позволил на първите „пловдивчани“ да живеят в сигурност там. По-късно върхът ще получи и наименованието си „Небет“ или стражеви хълм, поради непристъпността си.

Днес ситуацията е различна – няколко подхода по улици или стълбища и пътечки могат да ни качат до върха на тепето. Вечните камъни на хълма обаче пазят спомена за тези по-трудни подходи със най-страшното стълбище на Пловдив по северния склон на Небет тепе.

Това е частта, която най-рядко се посещава – и логично, тъй като е най-стръмна, почти няма инфраструктура. По-смелите пловдивчани или гости обаче могат да се насладят на тези страшни стълби – дали като се осмелят да ги изкатерят или просто да ги разгледат отдалеч.

Стълбището е изсечено в скалите преди хиляди години. Една от версиите е, че преди векове коритото на река Марица е преминавало няколкостотин метра по на юг и е миело бреговете на Небет тепе, горе-долу където сега е бул. „Шести септември“. Стълбището се е ползвало от обитателите на крепостта, за да слизат до реката. Много е вероятно то да е било в някаква употреба и през римската епоха, тъй като след тях продължава един тунел под крепостната стена, по който и днес можем да минем (ако не ни правят впечатление боклуците и миризмата). Изсичането им, обаче вероятно е станало по-рано в историята.

Днес районът е обрасъл с растителност и на места заринат с боклуци. За да се качите по стълбите се изискват здрави и стабилни обувки, задължително сухо време и много смелост. Препоръката ни е да си спестите този риск, а да се насладите на необичайните страшни стълби отдалеч – едната гледка е от крепостната стена – или от края на малкия тунел, а другата добра гледна точка – от отсрещния тротоар на бул. „Шести септември“. Запознаването с най-страшното пловдивско стълбище обаче определено си заслужава.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…