Откриха официално къса от Берлинската стена с графит на Тиери Ноар и с послание „Нека не забравяме грешките на миналото”

 

30 години след падането на Стената отношенията между Германия и България са силни като домашна ракия, каза немският посланик

 

„Паметник за мир и толерантност. Послание съм бъдещите поколения- нека не забравяме грешките на миналото”. Това пише на табелата на скулптура Иван Тотев, поставена върху къса от Берлинската стена с графит на култовия френски творец Тиери Ноар. Бетонния фрагмент бе официално открит като мемориал днес от президента Петър Стоянов, кмета Здравко Димитров, немския посланик у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн, почетния консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова и Виктор Янков, директор Международна дейност във фондация „Пловдив 2019”. Парчето от Стената бе поставено пред галерия „2019” на „Гладстон” почти година след старта на проекта Европейска столица на културата и изложбата „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“.

 

„Преди малко повече от 30 години се случи това, което нашето поколение не вярвахме, че може да се случи. Падна Берлинската стена. Лично аз съм я посещавал в онези години и наистина съм се чудил как е възможно за една вечер да се изгради това съоръжение, за да се разделят семействата и какво се е целяло с това. Благодарим на кметството на Берлин за подаръка, който ще ни напомня на нас и в същото време ще учи младите какво е било по онова време. Пловдив е свободолюбив град, който желае издигането на такива стени да не се повтаря никъде по света.Трябва да живеем заедно и свободно”, каза кметът Здравко Димитров на откриването на мемориала.

 

„На пръв поглед човек ще рече, че става въпрос за един къс от Берлинската стена-такива късове има на много места в света, не само в Германия. Този мемориален знак обаче е изключително важен, за да се знае след 30 години или след 300 какво е преживяла Европа по време на комунизма”, подчерта президентът Петър Стоянов.

 

Той припомни, че в символ на разделението на Европа се превърнал именно Берлин и че 45 хиляди огромни гранитни късове за разцепили на две града. „Представете си колко труд и човешка енергия са вложени, за да бъде разделен един град. Да бъдат разделени съграждани и роднини”, отбеляза Стоянов.

 

И върна лентата към фразите на Кенеди и Рейгън- „Аз съм берлинчанин” и „Съборете тази стена”.

 

„Години наред у нас бе втълпявано, че комунизмът е монолитна система, която ще преживее вечно и никога няма да падне заради калашниците, заради танковете, заради огражденията  по нашите граници. И обратно- капитализмът беше раздиран от противоречия. Стачки, бунтове в Париж и къде ли не. Капитализмът обаче не се срути. Той устоя и до днес. А монолитният комунизъм падна. Изводът е, че системата, която е основана на свобода, на човешки права, на демокрация, макар и да изглежда крехка като тръстика, устоява на всички ветрове, включително на сибирските. А системата, която е основана на подтисничество, на безправие, е обречена да си отиде. Това е изводът от падането на Берлинската стена. Този малък къс тук е натоварен с огромно значение. Радост е, че нашите деца и внуци чрез него ще могат да преосмислят историята”, каза президентът Петър Стоянов.

 

Немският посланик Кристоф Айххорн  отбеляза, че за него е било чест Европейска столица на културата да стартира със събитие, свързано с Берлинската стена, и да бележи края на 2019-та отново с Берлинската стена. И заяви, че думата, която е причината за събитието пред галерия „2019” днес, е „свобода”.

„Тази дума ни събра днес тук, на този площад, и тя ще бъде документирана от това особено парче, което ще седи тук като паметник. За мен важно ние всички, заедно в Европа, българи и германци, да разберем какво всъщност ни държи ЗАЕДНО.  И това нещо е Свободата. Ако погледнем какви са взаимоотношенията на България и Германия 30 години след като падна тази ужасна стена можем да кажем едно изречение „Нашите отношения са силни като домашна ракия”. Много се стараем и за в бъдеще това да продължи така. И ако гледаме лицата на младите хора в Пловдив не можем да си представим по-добър ентусиазъм от това, което виждаме”, каза посланикът на Германия Кристоф Айххорн

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…