С поклонение, слово и полагане на венци и цветя в Пловдив бе почетена 144-та годишнина от гибелта на българския национал-революционер, демократ, поет и журналист Христо Ботев.

 

Тази година, поради предприетите мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, в церемонията пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина за първи път не участваха почетна рота и представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, с цел да не се допуска струпване на хора. Пловдивчани обаче, не пропуснаха да отдадат своята почит и признание пред подвига на големия български революционер, като на паметника имаше почетен караул и венценосци, както повелява дългогодишната традиция.

 

За да отдадат своята почит в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България и да положат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев бяха Кметът на Пловдив Здравко Димитров, народният представител Александър Сиди, Областният управител Дани Каназирева, генерал-майор Явор Матеев - командир на Силите за специални операции и началник на Гарнизон Пловдив, Председателят на Общински съвет-Пловдив – инж.Александър Държиков, заместник- областния управител инж. Димитър Керин, заместник-кметовете Пламен Панов, Йордан Ставрев, Анести Тимчев, Георги Титюков, кметовете на райони Георги Стаменов, Стоян Алексиев, заместник-кметовете на районите Западен и Тракия, Общественият посредник на Община Пловдив Борислав Стаматов, общински съветници, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, представители на общинската администрация, на ФК „Ботев“ Пловдив,  членове на Комитет „Родолюбие“ и признателни граждани.

 

Водещ на честването бе Златко Павлов, който направи пламенна рецитация на пълния текст на автобиографичната изповед на Христо Ботев - поемата „На прощаване“. Официалното слово произнесе Манол Пейков носител на Награда „Пловдив“ за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната 2019 година в раздел „Художествен превод“.

 

 

Слово на Манол Пейков:

 

 „Когато бях малък и Ботев ме гледаше от исполинските си паметници с мощната си рунтава брада и вечно сключени вежди, бях убеден, че е поне на 50 години, ще рече – стар и сериозен човек.

 

Днес съм почти на 50 и добре знам, че си е отишъл едва на 28, макар като гледам паметника му все така да ми се струва, че е по-възрастен от мен. Това е защото времето и дебелите книги дотолкова уголемяват нещата, че ги правят недосегаеми (или почти недосегаеми) за нас…“

 

 

 

Пълният текст може да прочетете в Под тепето.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…