Каталпа бе засадена в споделената градска мебел на северната крайречна алея на Марица. Дръвчето се съчета по естествен начин с пейките, масите, плотовете и детски катерушки от дърво, които вече са достъпни за ползване за гражданите и посетителите зеленото пространство между мостовете на бул. „Победа“ и бул. „Васил Априлов“. Архитектурният подарък за града е създаден  по проект REstatica и е част от програма „Наследство“ на Фондация „Пловдив 2019“. За направата на споделената градска мебел са използвани двадесет и четири дървени греди, преподредени по подобие на популярната игра с клечки микадо.

REstatica трансформира временна артистична инсталация, Natura Statica, част от програмата на „Пловдив 2019“ - резиденция Адата, в споделена градска мебел на брега на река Марица. Проектът рециклира двадесет и четири дървени греди, като ги преподрежда в огромно микадо. Кръстосаните греди са композиция от пейки, маси и барплотове, както и своебразна детска катерушка. Те са поставени на крайречната алея от северната страна на реката, с гледка към речното корито и хабитат на Марица.

Концепцията за кръговата икономика, при която остатъчните материали са основна част за производството на нови продукти и преосмислянето на река Марица, като зелено място за отдих са сред основните акценти, които REstatica цели да развие. Проектът се обръща към темите свързани с повторно използване на материали, архитектура, строителство, екология, дизайн, производство, изкуство и публична градска политика.

REstatica е проект на ALHM collective, група от специалисти със сходни мироглед и ценностна система, работещи по разнородни проекти в сферите на архитектурата и приложните изкуства. В екипа на проекта се включват Кунд Копадж, скулптор на оригиналната артистична инсталация, осъществена по време на Резиденция Адата през 2019 година, архитектите Валентин Денков, Иван Бонев и Ленко Михов и фотографът Марин Кафеджийски.
Споделена градска мебел на крайречната алея на река Марица e с публичен достъп за граждани и гости на града от 14 септември.

Партньори по проекта са Spark, BG BE ACTIVE, Национален фонд „Култура“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…