Проучване на конструктивното състояние и цялостния вид на Баня Старинна се извършва в последните седмици по поръчка на Градска художествена галерия – Пловдив. Целта е сградата да се разбере дали има нужда от укрепване на сградата, както и възможните варианти за подобряване и разширяване на изложбените площи, научи „Под тепето“.

Архитект Стана Бозаджиева е наета да работи по проекта. Искаме да установим какви са възможностите за развитие на експозицията. Кои стени и части са автентични и трябва да се пазят, къде може да се извършват намеси, дали може да разширим експозицията и в частта, която е допълнителната, днес складова, тухлена постройка, коментира директорът на ГХГ Красимир Линков.

След проучванията тя ще изработи идеен проект за развитието на Чифте баня. Ако има средства в бюджета, през идната година архитект Бозаджиева ще направи и технически проект. След това ще се обяви и обществена поръчка за изпълнител, допълни Линков. Всички проекти трябва да минат и през Националният институт за недвижимо културно наследство, тъй като сградата е паметник на културата.

От няколко години сградата стана част от изложбените пространства на Градската художествена галерия. Там вече се извършват всякакви разнообразни събития. Искаме да има и изложби, но и концерти, литературни четения, всякакви видове културни метроприятия, коментира за „Под тепето“ Красимир Линков.

Дълги години мястото бе обгрижвано от фондация „Изкуство днес“, преди да го поеме Градската художествена галерия. Основният ѝ двигател художникът Емил Миразчиев смята, че пространството трябва да запази своя профил като пространство за съвременни изкуства. „Сградата трябва да се използва с концепция, не бива там да се провеждат всякакви събития. Банята е с много специфична архитектура и дух, и е предизвикателно да се правят неща там“, коментира той за „Под тепето“.

Архитекти пък споделиха, че концепцията такъв проект да се възлага директно е против добре установените европейски практики за конкурси. Ако има нужда да се извършва ново преустройство в сградата, трябва да се даде равен шанс на колегията, а не да се дават директни поръчки, каквато е практиката с проектирането на "инженеринг", коментираха за "Под тепето" специалисти.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…