Теодор Караколев

Улица „Иван Вазов“ получава своето име през ноември 1920 година, когато е преименувана от старото ѝ име „Станционна“ в чест на 70-годишния юбилей на писателя Иван Вазов. Точно сто години по-късно в „Под тепето“ ще ви представим поредица материали “Улица Иван Вазов от край до край”, свързани с историята на това знаменито пловдивско място. Днес предлагаме една фоторазходка с поглед към оградите и вратите по улицата, елементи от културното наследство, на които по-рядко обръщаме внимание:

Когато се говори за ценните сгради, културно наследство, едни елементи някак често остават извън акцента: оградите и дворните врати. А тяхното оформяне никога не е било случайно. В оградите също има творчество, стилови специфики, които се променят с времето.

Техният живот също е специфичен. Понякога, „забравени“ в различни ремонти, които унищожават сградите, оградите оцеляват и продължават да пазят историческа памет. Но също така забравени, те често са в лошо състояние – с ръжда, отчупени части, понякога с изгубени детайли, поради многократно боядисване. Това творчество пък почти винаги остава анонимно, за разлика от архитектура, живопис, скулптури, се смята, че излиза от ръцете на незапазени в историята майстори, които не са по-малко кадърни в металообработката, отколкото например тези, направили гипсовите орнаменти по фасадите, на които по-често обръщаме внимание.

Във всеки случай оградите и дворните врати често са красива и ценна част от градския живот. А улица „Иван Вазов“ предлага много. За разлика от Главната „Александър I Батенберг“, където повечето фасади стъпват на уличната линия, то по „Вазов“ не една и две къщи имат дворове.

Понякога дворовете са задни и малка пътечка покрай къщата води към този заден вход и двор. В този случай пак има красива врата, която води в тази посока.

Подобни съседни врати

Стиловото многообразие по „Иван Вазов“, обаче, не е голямо. Повечето врати са метални и са със различни цветни или други природни мотиви. Почти винаги над самата врата има и „фронтон“. Разбира се, някои са по-орнаментирани, други са по-обикновени. Това е типичният стил за края на XIX и началото на XX век. Някои от тях дори са идентични, явно поръчвани от едно и също място.

Само 3-4 са случаите по улицата на по-модерни разработки. Огради, в които мотивите са по-изчистени геометрични на сгради от края на 20-те или 30-те години. Най-изчистени огради има и от още по-новите сгради по улицата от 60-те години на миналия век.

Цялата статия може да прочетете в Под тепето.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…