С днешната статия екипът на единствения дигитален пътеводител под тепетата ще ви разведе виртуално из 5 от частните къщи, които той е проектирал. За съжаление някои от тях са съборени и по този начин безвъзвратно изгубени, но други и до днес се използват

Йосиф Ваацлав Шнитер е роден през 1852 г. в Чехия, в семейство на потомствени архитекти и инженери. След завършването на висшето си образование във Виена, се мести в Москва, където приема православието и става доброволец в Руско-турската освободителна война. По този начин пристига и в България, а след края на войната се установява в Пловдив и започва своята активна строителна дейност. Проектира редица обществени и частни сгради не само в Града под тепетата, но и в други части от страната. Автор е на първия регулационен план на града, изработен в периода 1888 – 1891 година и утвърден с княжески указ през 1896 година. На 30 април 1905 г. става български поданик, а  през 1914 г. ръководи възстановяването на Пловдивския водопровод. Там прекарва повече от три денонощия и заболява от пневмония, заради която впоследствие умира.  Посмъртно е удостоен със званието „Почетен гражданин на Пловдив“, а името му завинаги ще се свързва с историята на градоустройството и пловдивската архитектура.

С днешната статия екипът на единствения дигитален пътеводител под тепетата ще ви разведе виртуално из 5 от частните къщи, които той е проектирал. За съжаление някои от тях са съборени и по този начин безвъзвратно изгубени, но други и до днес се използват.

„Дворецът“ на Драган Манчов

Приятелството на Йосиф Шнитер с книгоиздателя Драган Манчов датира още от първите години след Освобождението. Жилището, изградено от Шнитер за него, дълго ще се сочи за пример за изящен стил и ще привлича възхитените погледи на пловдивчани и гостите на града. То е на два просторни жилищни етажа, а композицията ясно заявява високия имуществен статус на собственика и естетическите разбирания на проектанта.

В сградата Иван Вазов (който живеел отсреща) редактира списание Наука и вероятно тук са замислени одите от Епопея на забравените. Посрещани са и редица от най-уважаваните гости на града, общественици, писатели и дипломати. След фалита на книгоиздателя той е принуден да продаде постройката.  Скоро след това в нея се нанася Окръжното управление, после – Областната управа, а към днешна дата в там се помещава кметството на район Централен на Пловдивската община.

Къщата на Иван Андонов

Иван Андонов е виден радетел за българската свобода, съратник на Левски и един от строителите на съвременна България.  Къщата, която архитектът проектира непосредствено срещу сградата на Централна гара, в продължение на десетилетия е свидетел на значими политически, културни и обществени събития. Тя е класическа просторна еднофамилна къща в характерния за Шнитер стил. И до днес е собственост на фамилията Андонови, но скрита зад неугледни временни постройки и нуждаеща се от ремонт – е изгубила голяма част от очарованието си.

Къщата на Йоаким Груев

Построена през 1910, къщата на видния деец е една от малкото, запазили и днес непокътнати характеристиките на Шнитеровия стил. Тя се намира в непосредствена близост до някои от най-основните следи, останали от дейността на прочутия архитект. Двуетажната сграда, разположена в подножието на Сахат тепе, е идеално вместена в природния релеф впечатлява с изчистената колонада, елегантното вито стълбище и просторна тераса. Тя е една от последните представителни жилищни сгради, проектирана от Шнитер и сякаш затваря кръга.

Къщата на Куцоглу

Сградата е построена по поръчка на тютюневия търговец Васил Куцоуглу. Търговецът я използвал , когато пристигал в Пловдив по различни дела. Знаменитият имот на Гладстон е паметник на културата с ансамблово значение и бе съборен скандално през 2019-а година.

Къщата на Иван Герджиков

За съжаление, тази великолепна къща с колони на улица „Шести септември“ също е била съборена и на нейно място е построена Търговско-промишлената палата, а сега там се намира Съдебната палата.

Интересен факт е, че въпреки големия брой сгради, които той лично е проектирал, видният архитект не успява да построи дом за себе си. Не е имал своя къща,  живял е под наем, сменял квартира след квартира. Казват, че приживе е дарявал по-голямата част от хонорарите си на бедните.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…