Ще реконструира и реставрира разкошна сграда срещу Халите

И двата му последни проекта са съгласувани с НИНКН

Собственикът на „Розаимпекс” е взел още един паметник на културата в центъра на града, с което разгръща още повече инвестиционната си дейност, научи „Под тепето”. Няколко дни след информацията ни, че почетният пловдивчанин е закупил и започва да реконструира красивата сграда на ул. „Патриарх Евтимий №1”, днес установихме, че движи паралелно и друг проект. Става въпрос за разкошна къща в малката уличка „Феликс Каниц” срещу входа на Халите. Информацията ни бе потвърдена и от НИНКН, откъдето ни информираха, че проектите за постройките на  „Патриарх Евтимий” и „Феликс Каниц” са съгласувани. Експертите по опазване на недвижимото културно наследство ги определиха като много добри, целящи съхраняване на автентичния вид на съществуващите сгради.  

Къщата на „Феликс Каниц” се отличава с изключително красива декоративна орнаментика и страхотни архитектурни решения. Тя е на три етажа, плюс тавански такъв. В момента сградата пустее, прозорците по фасадата зеят отворени или разбити, а изключително красивата метална входна врата с атриум, делящ приземния етаж на две равни части, е закатанчена. Очаква се след реставрацията и реконструкцията да бъдат разкрити офис и търговски площи. Кога ще почнат самите строителни дейности, не става ясно.

Припомняме, че в ъгловата сграда на „Патриарх Евтимий №1” вече върви реализирането на проект за преустройство, ремонт, реконструкция и фасадно оцветяване. След завършването на дейностите постройката ще помещава банков офис, магазин и еднофамилно жилище на две нива, казва информационната табела на обекта. Ангажираният проектант е председателят на Камарата на архитектите за Пловдив- арх. Петко Костадинов.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…