Три празника в един отбелязва Пловдив в първия работен ден от новата седмицата

400 поемат към Альоша в Парад на Безсмъртния полк

Всеки, изкачил върха,ще може да опита от менюто, с което са изхранвали войниците

9 май 2017 година - Европа чества 72-годишнината от края на Втората световна война, а денят е  oпределен и като Ден на победата и Ден на Европа. На същата дата Православната църква чества и едно друго, не по-малко важно за целия православен християнски свят събитие – Пренасяне мощите на Св. Николай Мирликийски Чудотворец от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия), а у нас празникът е известeн и като Летен Никулден. В градът под тепетата първият работен ден след Гергьовденските празници и трите повода ще бъдат отбелязани подобаващо. 

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави архиерейска света Литургия от 9:00 часа в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в  кв. „Хр. Смирненски“ за Пренасяне мощите на Св. Николай Мирликийски Чудотворец.  Църквата със сините кубета е най-новият православен храм в Пловдив и на тази дата, освен храмовия празник, се навършват и две години от отварянето на вратите й. Строители, дърворезбари и художници посветиха на градежа близо 4 години. В олтарната част на храма бе положена частица от мощите на Николай Чудотворец – светецът покровител на църквата.
След края на тържествената литургия се очаква Дядо Николай да се присъедини към панихидата и поднасянето на цветя на паметниците на 44 –те войници на Руското военно гробище в Централния траурен парк на Пловдив. Церемонията започва в 12,30 часа. 

В програмата за отбелязването на Деня на Европа и Победата са включени още редица събития.

Не само Пловдив, а и цяла България се включва още по-масово от предходната година в парада на Безсмъртиня полк. Отправният пункт под тепетата е Дом на културата „Борис Христов” , където се очаква към 11:00 часа да се събарт  300 – 400 души, които ще поемат на поход към върха на Бунарджика, за да се включат в церемонита по поднасяне на цветя там. Идеята на прада Безсмъртен полк е потомците на Героите и участниците в борбата срещу фашизма 1923-1945 г. да преминат с портретите на предците си по улиците. Времето и маршрутът за всеки град-участник в събитието са различни. Например в неделя – 7 май, имаше такива събития в Ню Йорк и Мадрид. През 2017-а до момента са се записали 38 български града за участие.

При пристигането на Пловдивския безсмъртен полк на върха там вече ще има музикална прогарма.

Очакава се в официалната церемония от 13 часа пред паметника на Альоша да се включат Посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров, който ще произнесе слово; Посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин; Почетният консул на Руската федерация в Пловдив, под чията егида са честванията, Георги Гергов; Кметове на общини от Пловдивска и съседните области, както и космонавтът – изпитател, летял на „Буран“, Урал Султанов.

След поднасянето на венците всеки ще може да разгледа полевата кухня, военната палтака и оръжейни експонати, които ще са изложени на площадчето в подножието на стълбите към Альоша. Съорганизаторите от Авиамаш са осигурили за всеки, които изкачи стълбите, да може да опита истинското меню, с което са се изхранвали воиниците, по време на Втората световна. Купичка гречка (каша от елда) – основно, а преди бой – специален сандвич със сланина и кисела краствачики върху черен хляб и чашка с водка. 
Вечерта на 9 май намерете удобно място да се насладите на светлинното шоу – заря, което ще украси небето над  Пловдив. 72 огнени салюта ще избухнат високо над Бунарджика. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…