С много танци и усмивки откриха официално седмицата на занаятите

Хората вече не знаят как изглежда воденицата

Честит 100-годишен юбилей на Етнографския музей

Истински празник се състоя преди броени минути в Регионалния етнографски музей на Пловдив. Освен че официално бе дадено началото на седмицата на занаятите, привлекателното туристически място празнува и своя 100-годишен юбилей.

Танцовата програма, която даде началото на занаятчийската седмица, започна точно в 11:30 часа, а десетки туристи прекрачиха прага на музея, за да разберат какво се случва вътре, чувайки музиката, носеща се от твора. Над 50 изпълнители от различни танцови формации и ансамбли представиха различни танци от регионите в страната, а след всяко едно от изпълненията следваха бурни аплодисменти. Нямаше как да не се включи и публиката. В края на програмата, всички се хванаха на едно хоро и извиха кръшни танци из целия двор на туристическия обект.

Разбира се, Седмицата на занаятите няма как да се състои без майсторите. Те се разположиха под бели шатри из откритите площи на Етнографския музей и бързо събраха около себе си десетки посетители с любопитни погледи. Една от най-големите атракции за гостите на събитието, несъмнено се оказа воденицата долапкиня. „Хората вече не знаят как изглежда воденицата. Не говоря за младите, старите не знаят“, коментира майсторът, който я е изработил. Той сподели, че се надява хората да възвърнат интереса си към занаятите, за да има кой да ги наследи и предаде на следващите поколения.

Седмицата на занаятите продължава, а най-интересният ден се очертава да бъде финалният. В деня на майстора, петък, организаторите споделиха, че ще има специална изненада за всички присъстващи, но запазиха в тайна какво точно ще се случи в пределите на Етнографския музей. Седмицата на занаятите можете да посетите до 30-ти юни, петък.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…