С изложба в Стария град и дефиле в Малката базилика пловдивчани имаха шанс да се запознаят с модните тенденции от Античността до 19 век. В къща „Недкович“ ОИ „Старинен Пловдив“ и библиотека „Иван Вазов“ показаха интересни сто годишни модни списания – с модни съвети, тендении, препоръки за майните, жените и домакините, както и новостите в бита от западна Европа. Малко по-късно в Малката базилика студенти от АМТИИ представиха модно дефиле, на което представиха любимите дрехи на хората от Античността.

Изложба „Мода и домакинство” в къща „Недкович” представи популярни статии от списание „Мода и домакинство”, което е излизало от края на 19-ти век до 1906 г. в София. Изложбата дава възможност да се разгледат непоказвани досега експонати от фондовете на ОИ „Старинен Пловдив” като порцелан, стъкло, текстил, дамски аксесоари, колекция интимно дамско бельо, бална рокля от тафта и други.

„Хората, живели през 19-ти век, са използвали само екологични тъкани.Тук можете да видите една прекрасна нощница от копринен кенар, дамски ризи от фин памук, защото интимното дамско бельо е трябвало да бъде от много фини материи.Не се е използвала никаква синтетика.Бонето, като аксесоар, е било за поддържане на една стилна визия на една добра прическа.Пловдивската кокона-българка, гъркиня или арменка, без значение от етноса, е била изключително елегантна.Тази елегантност и финес личат и в дома, в който са живели семействата и са отглеждали своите деца.В тези домове думите „естетика” и „функционалност” вървят ръка за ръка”, обясни подробно уредникът на къща „Недкович” Антоанета Пердикацева. Посетителите могат да разгледат и богато декорирани сервизи, закупени от Западна Европа.

Дворът на Малката базилика пък се превърнa  в своеобразна сцена, на която дефилираха модели, облечени в дрехи, препращащи към V-VI век. Ревюто „Антична мода” представи специална колекция, която е изградена на база на мозайките в Малката базилика. Отделните фрагменти бяха умело вплетени в десените на облеклата и аксесоарите, които младите дизайнери показаха пред публиката. Авторите са студенти от четвърти и  пети курс, специалност „Дизайн на облеклото” в АМТИИ-Пловдив с ръководител доц. д-р Георги Трифонов. Младите творци - Мария Благоева и Жаклин Павлова споделиха, че с в тази колекция са вложили много желание и усърдие. 

„За да изработим тези облекла ни вдъхнови магията на мозайките, начинът, по който те са направени преди толкова много години. Искахме от нещо антично да създадем нещо модерно, което да се носи от младите хора. Моделите са ръчно рисувани с текстилни бои и с апликации. Те са несиметрични и съвременни”, каза Мария Благоева.

Освен „Антична мода”, бяха представени още 6 колекции на различни дизайнери: „Сватбено нашествие” (Силвия Кузева, четвърти курс); „Стилна на плажа” (Силвия Кузева, четвърти курс); „Парче от парче” (дънкови облекла-Мария Благоева,четвърти курс); „Африка” (Жаклин Павлова, пети курс); „Метално черно”-Пламена Тонкева (трети курс) и „Градът” (Славена Минкова, трети курс).

Зрителите бяха впечатлени от ревюто, а деветте модела позираха гордо вътре в Малката Базилика със своите дизайнери, запечатвайки спомена на фона на античните мозайки.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…