Пловдивчанинът Александър Куртев е най-продуктивният архитект в Ямбол през 1930-те и 1940-те години, когато частната архитектурна практика все още е позволена. Най-впечатляващият негов проект е на минералната баня в центъра на града, като той е отговорен също и за други обществени проекти – Паметникът на Освобождението в непосредствена близост до банята, преустройството на Библиотеката (бивша банка), както и огромен брой частни сгради. Потеклото на Куртев е от Пловдив и Велинград, но той остава в Ямбол, след като създава семейство с Катя Бояджиева-Куртева в края на 20-те.

Александър Куртев е роден в самото начало на XX век. Като всички бъдещи архитекти по това време, той учи в чужбина – завършва в Дрезден, след което се прибира в Пловдив. В началото на 1928 година се случва съдбоносно гостуване в Ямбол на приятелско семейство – там той среща бъдещата си съпруга Катя Бояджиева, с която се жени още през лятото на същата година. Тя е сестра на Ваня Бояджиева Газдова – учителка и писателка, която пише в своята автобиографична книга „Хроника” спомените си за „Сашко” Куртев. 

Сватбата е във Велинград, където Куртев работи по проект за учителски санаториум. Плановете на новото семейство за забавени от Чирпанското земетресение през 1928 година, но в крайна сметка сватбата се случва. Малко по-късно новото семейство и техни роднини заминават за Париж. Александър Куртев специализира бетоностроеж в местно архитектурно бюро и дори получава предложение да остане на работа във Франция, в град Диеп. Той обаче отказва и семейството се прибира в Ямбол. То обаче е за кратко – семейството на Александър Куртев пише, че не могат без него в Пловдив и той заминава със съпругата си в града на тепетата.

Това обаче също не продължава дълго. Куртев пише на бащата на съпругата си с молба той да се върне в Ямбол. Така през 30-те години архитектът се установява в града на Тунджа, където прави поредица емблематични проекти. Един от най-известните е т.нар. „Червена къща” на края на пешеходната улица до днешния хотел „Тунджа” и площада с Минералната баня. Самата Минерална баня, завършена през 1938 година, с изчистените си форми и елегантни криви, е един от най-впечатляващите сгради в стила на модернизма между двете световни войни. Тя е на мястото на турска баня, като едно от помещенията дори „поглъща” старата сграда, а самият модерен дизайн прави препратки към османската архитектура. Интересно е, че сградата впечатлява дори пловдивчани – малко преди откриването ѝ, за нея се появява статия в Пловдивският общински вестник, в която тя получава похвали за красивия си дизайн.

Александър Куртев реконструира по-стара сграда, която през 30-те вече функционира като Популярна банка. Днес там е ямболската библиотека. Сградата също е в стилистиката на модернизма с изчистената си фасада и елегантен обем на стълбището. Куртев е автор на още много проекти за къщи в Ямбол, както и паметник на Освобождението, който се намира точно до Минералната баня. По оригинален проект там е имало черен кръст, който е премахнат през социализма, но сега отново е върнат.

Архитект Куртев има две деца – Иван Куртев, който става доцент в Техническия университет и Милена Куртева, която е музикален педагог и автор на множество учебници по музика.

Интересно е и бъдещето на самата сграда на Минералната баня. Днес тя е напълно изоставена, като на входа ѝ има единствено наемател – обущар. Сградата е общинска, но Община Ямбол няма конкретни публично обявени планове за нейното бъдеще. Местна инициативна група се опитва да опази сградата в автентичния ѝ вид, а функционално тя да стане дом за култура и изкуство.

В статията са ползвани материали от книгата „Хроника” на Ваня Бояджиева Газдова, снимки, публикувани във фейсбук профила на Държавен архив – Ямбол и снимки и проучвания на група „Български архитектурен модернизъм”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…