До дни започва ремонтът на „Отец Паисий“ в последната, най-южна част на улицата. Строителите все още не са достигнали отсечката на „Патриарх Евтимий“ – кръстовището на улицата към подлеза на Понеделник пазара и бинго Балкан. В частта около „Арт нюз кафе“ обаче вече има разлепени табелки, че от 16 април започват ремонтните дейности и се молят гражданите да не паркират в отсечката.

Освен големите правоъгълни павета, с които е застлана улицата там, изключително интересни са и редките каменни улеи за отводняване. Пловдивчани посочват уникатите като изключително редки запазени символи на градоустройствено решение – водата от улуците на къщите се излива в каменния улей и вместо да разрушава тротоара, се оттича в шахтите на самата улица. 

Тези сиенитни блокове са впечатляващо културно наследство, а са и практични дори до днес, тъй като на няколкото запазени места действително изпълняват оригиналната си роля. Дали обаче те ще бъдат запазени при смяната на тротоарната настилка, питат се пловдивчани от района? Пешеходните части по „Отец Паисий“ вече са били ремонтирани, като в момента там има стари бетонни тротоарни плочи, които отдавна са компрометирани. Тогава сиенитните блокове са запазени. Очакванията на гражданите е, че те ще бъдат възстановени и ще продължат да са атракция и интересен факт от историята на Пловдив за живущи и гости. Дали това ще стане, ще следят именно будните граждани, държащи под око работата на строителите.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…