Много от носещите части не отговарят на съвременните стандарти и изисквания, твърдят експертите, които правят обследването на сградата

Според тях вероятно ще се наложи вътрешно укрепване на постройката

Срязани и откраднати са носещите метални колони на втория етаж, държали площадката на бившата сладкарница

Заключението им ще е ясно след десетина дни

Кино Космос ще трябва да се укрепва конструктивно отвътре. Това е работната хипотеза на експертите, които правят обследване на цялата сграда. КАПАНА.БГ посети ключовия за проекта Европейска столица на културата обект днес. Специалистите работят във всички нива на постройката. Проверен е всеки от носещите елементи, подовете и таваните. Някои от частите в киното са в добро състояние, други обаче не са. Заключението от обследването ще бъде готово до десет дни, след като бъдат анализирани лабораторно пробите- бетонни ядки, взети от различни точки на сградата.

Според експертите на място обаче, много от носещите елементи са или деформирани, или не кореспондират сега действащите стандарти и нормативи. Те смятат, че киното е строено с подходящи за времето техники, но в крайна сметка се забелязва използването на много различни материали, което значи, че строителите са действали с онова, с което разполагат. За едно и също нещо дори са се ползвали различни видове метал. Тогава може би е било добро строителство тогава, но към днешна дата много от елементите не отговарят на съвременните стандарти и изисквания, смятат специалистите.

В големия салон например единственото нещо без конструктивен проблем, според специалистите на място, е подът. На площадката на втория етаж има сериозен проблем, който се е появил в следствие на скорошна кражба. Някой е влязъл в киното с взлом и е срязал носещите метални колони, които държат площадката на втория етаж- бившата сладкарница. Носещите метални елементи са срязани най-грубо и откраднати.  „Това е като да отрежеш клона, на който седиш”, коментира един от експертите на място.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…