Част от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, освен за саниране на панелни жилищни блокове, да се насочат към повишаване на енергийната ефективност, консервация и реставрация на сгради със статут на недвижима културна ценност. Това предлага варненското сдружение „Таляна” в отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев, няколко министерства и Националното сдружение на общините.

Сдружението работи за развитието на варненския район с най-висока концентрация на културно-историческо наследство. Той е обособен преди няколко години като арт квартал, по аналогия с творчески квартал на Пловдив „Капана” и на софийския „КвАРТал”.

Логично е средства от Националния план за възстановяване и устойчивост да бъдат насочени към мерки, които биха довели до устойчиво развитие на туризма, подчерта Мария Иванова от „Таляна” пред БНР. Според първоначалния проект на националния план 1 729 000 000 лева са отделени за саниране на жилищни сгради, отделно 418 милиона за обществени сгради, обясни тя.

„Смисъла го намираме в две посоки – първо, спестената енергия е спестено замърсяване, повишаването на енергийната ефективност ще доведе до по-чиста околна среда. Освен това те имат и добавена стойност, бидейки част от културното наследство – те са предпоставка, задължително условие, бих казала, за развитието на туризма, в частност и на културния туризъм.“

Именно заради това от сдружението смятат, че е добре едновременно с повишаването на енергийната ефективност на този тип сгради, да се извършат и консервационно-реставрационни дейности, като фасадите се възстановят в техния автентичен вид.

Сграда в центъра на София Снимка: БНР
Сграда в центъра на София Снимка: БНР

Целите в националната стратегия за обновяване на жилищния и нежилищния фонд в България са дългосрочни – до 2050 г. да се подобри енергийната ефективност на 60 на сто от сградния фонд, отбеляза още Мария Иванова. По думите й „всички са наясно, че това няма да е спринт, това ще бъде маратонско бягане“.

„Когато говорим за патриотизъм, за национално самочувствие, ние трябва да вдигнем глави и да видим това, което ни заобикаля, да го оценим, да го познаваме“, посочи в предаването „Хоризонт до обед“ арх. Белин Моллов, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, специалист по устройствено планиране и градско развитие.

Важното е една сграда да бъде жива, да бъде полезна на обществото, смята арх. Моллов.

Снимка: БНР
Снимка: БНР

Сградите паметници на културата като обем и ефект на санирането са незначителни в сравнение с всички останали – жилищните сгради, големите обществени сгради, допълни той.

Относно качеството, с което биха били санирани сградите културно наследство Белин Моллов изтъкна:

„По-добре нищо да не правим, ако не го направим както трябва. /…/ Не да ги облепим със стиропор, да ги замажем и да твърдим, че сме ги изолирали, че имаме ефект за климата. Това не бива да се прави и няма смисъл да го правим, ако мислим по този начин да свършим тази работа.“

Източник: БНР Хоризонт

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…