Представяме ви историята на двете каменни стели, които бяха открити при проучването на Епископската базилика на Филипопол през лятото на 2019-а година. Днес вече те могат да бъдат видени в открития двор на Епископската базилика.

Двете каменни стели в открития двор на Базиликата

Римската империя за малко не загинала през Кризата на Третия: императорите се сменяли често, имало бунтове, варварските атаки зачестили. Тази участ не подминала и Филипопол – през 251 г. готите опустошили града, оставяйки след себе си опожарени останки и хиляди мъртви.

Но Филипопол скоро се възродил от пепелищата благодарение на императорите Валериан и Галиен. Жителите на града почели помощта им с каменен надпис от 253 – 254 г., който гласи:

„На добър час! За победата, здравето и вечното просъществуване на императорите Публий Лициний Валериан и Публий Лициний Галиен Августи и целия им дом, на свещения Сенат и римския народ, и на Съвета и народа на Филипопол!“

След смъртта на императорите политическите им врагове изтрили имената им, обичайна практика в Римската империя по онова време. По-късно, в края на IV в., християнските строители използвали надписа за настилката на атрия. Положили го с лицевата страна надолу и така несъзнателно запазили дългия и подробен текст.

Археологът Жени Танкова в деня на откритието през юни 2019 г.

Когато надписът бе открит през 2019 г. от екипа на археолога Жени Танкова, епиграфът Николай Шаранков разчете имената на императорите, което подсили хипотезата, че Епископската базилика е била построена върху основите на храм и административните сгради, свързани с култа към императора.

Епиграфът Николай Шаранков, докато документира каменния надпис през юни 2019 г.

Припомняме, че в края на януари екипът на Епископската базилика на Филипопол започна нова поредица, която нарече "Камъче по Камъче". Тя наподобява своеобразен тълковен речник на думите, с които често описваме Епископската базилика. Всяка седмица на страниците на Голямата базилика в социалната мрежа бива представен по достъпен начин някой от термините в езика на Базиликата.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…