Димана Трънкова

Димана Трънкова е археолог по образование и журналист по призвание. От 2006 г. е част от Vagabond Media, където е редактор в англоезичното списание Vagabond, в което пише за пътешествия и местна култура в България, на Балканите и отвъд. Съавтор е на серия документални книги и пътеводители за историческото, археологическо и културно наследство на страната на английски и български. Автор е на романите „Усмивката на Кучето“ (2014) и „Празната пещера“ (2017).

Епископската базилика се върна към живот отчасти благодарение на умението на Димана да разказва истории.

„Това ли е Епископската базилика?!?“ През 2013 г. гледката не беше вдъхновяваща. По това време Фондация „Америка за България“ работеше по социализацията на късноантичната Малка базилика и интригуващите ѝ мозайки. Екипът на списание „Вагабонд“ изработваше информационните материали – табла, брошура, уебсайт (www.romanplovdiv.org). Целта ни беше да разкажем по интелигентен и достъпен начин за Малката базилика и града, в който се е намирала – римски Филипопол, и неговите хора, богове, храмове и истории.

Епископската базилика е част от тази история.

Можете да си представите разочарованието ми, когато попаднах пред занемарена метална ограда на булевард „Кн. Мария Луиза“. През процепите се подаваха бурени. Завършила съм археология и знам, че един важен археологически обект не винаги е зрелищен. Но буренясалата базилика събуди в мен единствено гняв към хората, които са позволили това да се случи, и примиреното „тука е така“.

С лопата на разкопките на Епископската базилика
ноември 2016 г.

„Това ли е Епископската базилика?!?“ През есента на 2016 г. стоях насред разкопките, които заемаха мястото на някогашните бурени. Държах лопата и се чувствах като дете в сладкарница. Фондацията се беше заела с цялостното проучване и социализация на Епископската базилика и почти всеки уикенд организираше доброволци, които да помогнат на археолозите с по-грубата работа. Естествено, че се включих. Не работя като археолог, но разкопките ми липсват.

Въпреки това се стъписах. Едно е да знаеш, че Епископската базилика е сред най-големите раннохристиянски храмове на Балканите. Друго е да се озовеш сред развалините ѝ, между нападали колони, средновековни скелети и приказни мозайки, които се показват изпод пръстта. Любопитни граждани се редят при хубавата временна ограда горе, пред католическата катедрала „Св. Лудвиг“, гледат разкопките, вълнуват се. А аз съм на обекта. Вдъхвам мириса на прясно разкопана пръст. И държа лопата!

На следващия ден имах мускулна треска. После с „Вагабонд“ се върнахме още няколко пъти – и доведохме приятели.

„Това ли е Епископската базилика?!?“ През 2018 г. „Вагабонд“ се включи в организационната машина по създаването на посетителския център при Базиликата. Отново трябваше да разкажем на достъпен и интелигентен език вълнуващата история на един раннохристиянски храм и на римски Филипопол.

Но мащабът беше друг. Епископската базилика не беше само по-голяма и с повече мозайки. Историята ѝ беше много по-богата: античен храм, посветен на обожествения римски император, център на раннохристиянска общност, жилищен квартал, средновековен некропол с богато изписана църква. Век след век върху нея се бяха наслоявали пластовете на времето и забравата.

Сега пред очите ми археолози, епиграфи, нумизмати, реставратори на мозайки, антрополози възстановяваха сложната картина на миналото. Докато археологическото проучване навлизаше в дълбочина, реставраторите събираха всяко камъче мозайка, а архитектите създаваха концепции за бъдещата сграда, аз се борех с растящ брой въпроси, на които трябваше да намеря отговор и които трябваше да разкажа разбираемо на бъдещите посетители – българи и чужденци. Защо толкова голяма църква е била построена в центъра на Филипопол? Защо на пода ѝ са били изобразени толкова пауни? Какво е литургично планиране и защо е важно да го разберем, ако искаме да разгадаем тайните на Базиликата? Кои са били хората, участвали в култа към римския император? А хората, погребани в средновековния некропол? Колко века назад се простира историята на това място? Как се правят мозайки? Откъде са дошли пъстрите камъчета за тях? Защо е била изоставена базиликата? Защо хората си построили къщи в развалините ѝ? Защо са я забравили?

Четях научни книги и статии, досаждах с въпроси на археолозите и реставраторите, и се ядосвах, когато текстовете не излизаха достатъчно достъпни или информативни. Пишех, пренаписвах и после пак. Така се получава, когато задачата е огромна и в нея участва голям международен екип.

С доброволци на Епископската базилика, 2016 г.

„Това ли е Епископската базилика?!?“ Преди няколко дни влязох за пръв път в завършения посетителски център. Минах през атрия, спрях при надписа с имената на римските граждани от институцията, която организирала култа на обожествения император във Филипопол. Продължих край разкошния паун в нартекса, влязох в ателието за мозайки, качих се при птичите мозайки на втория етаж.

При информационното табло, което разказва за проучването на Базиликата, спрях по-дълго. Да, такава изглеждаше тя преди осем години – буренясала развалина, скрита зад падаща метална ограда. Радвам се, че бях малка част от трансформацията ѝ – с текстовете, които написах, историите, които научих, и приятелите, които създадох. И с лопатата.

На корицата: Димана с Ленко Ленков, програмен директор във Фондация „Америка за България“, На разкопките на Епископската базилика 2016 г.

Снимки: Антони Георгиев

Източник:us4bg.org

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…