Птици са изобразявани на много мозайки и в светски сгради, гущерче ни следи от корниз

Теодор Караколев

Стотиците птици в Епископската базилика на Филипопол грабват погледите на посетителите от цялата страна вече втора седмица. За богатите на символика и разнообразие два пласта мозайки може да се говори дълго, но именно птиците на горния пласт са един от тези елементи, които най-много впечатляват в новооткрития музей.

Оживявайки във виртуална реалност или появявайки се на образователните екрани, разнообразните видове птици изненадват – с различните пози, с разнообразието си, с елегантния начин, по който са представени. Разбира се, тези животни не са единствените, които ни „гледат“ от Античния Филипопол.

Животни в обекти на християнския Филипопол

Един от най-директните паралели – и, до известна степен, съвременен – на птици от Базиликата е от откритата само преди няколко години гробница от Южния некропол на Филипопол. Днес – под улица „Г. М. Димитров“ зад Партийния дом. Самата гробница е експонирана в Археологическия музей, макар и да имаше идея тя да бъде пренесена в Базиликата.

Там, освен уникалните сцени на Христос и Лазар, и Христос и Разслабения, откриваме и изрисувани два пауна, които пият вода от кантарос. Идентична като основна иконография сцена имаме именно в Епископската базилика. В катедралния храм на Филипопол тя е доста по-богата, но главната идея е същата.

Пауните и кантароса от Епископската базилика в ляво; Пауните и кантароса от гробницата от Южния некропол в дясно в дясно

Любопитното в случая е известното разминаване в годините. Първоначалната датировка на откривателката на гробницата Мая Мартинова е от IV век. По това време е полаган долния слой на Епископската базилика, в който има изключително геометрични и растителни елементи. Мозайките с двойките пауни – в двата странични кораба по една – са от втория слой, който е от втората половина на V век. Във всеки случай става дума категорично за използван широко през ранното християнство символ на вечния живот.

В другия експониран раннохристиянски храм в Пловдив – т.нар. Малка базилика – също откриваме животни. Освен гълъби, символ на Св. Дух и до днес, най-известен от там е еленът от баптистерия на църквата.

Животни в обекти на римския езически Филипопол

Изобразяването на животни обаче не е нетипично и за по-ранните години във Филипопол. Богатото мозаечно наследство на града пази още немалко животни, макар и във вече унищожени сгради при бурното строителство на булеварди пред 80-те години на миналия век. А освен в мозайки, можем да открием животни и на други места из града и до днес.

Близък мозаечен паралел е съществувал в непосредствена близост до Епископската базилика – буквално на „отсрещния ъгъл“. Там се е намирал известният „Аристократичен дом“, за който сме ви разказвали в по-ранни публикации. Съседно до него в южна посока е имало и друга сграда, също с мозайки. Това са били едни от най-богатите домове, намиращи се непосредствено до сърцето на града – античната Агора.

Унищожени мозайки от "Аристократичния дом" в непосредствена близост до Базиликата; снимка: Списание Архитектура

Тези сгради нямат късмет, тъй като попадат точно на трасето на пресичане на Подлеза под пощата и бул. „Цар Борис III Обединител“. Части от тях все пак са запазени и експонирани в Археологическия музей. Декоративното решение на мозайките – едните със специфични възли, а другата също с плетка, но и с пресичащи се правоъгълници, ромбове и други подобни – има паралели в Епископската базилика.

В ляво - мозайки от светските сгради до Агората - с плетка, подобна до тази в някои части на Епископската базилика (в дясно). В кръглите полета - птици, плодове и други обекти

И в двата случая в свободните полета има различни животни, а в някои – и други предмети. В Археологическия музей се пази мозайка с птици и четирикрако животно, чиято глава не е запазена.

Датирането на тези сгради предвид трудното проучване по време на строителството на булевардите не е сигурно. Почти сигурно те са правени в края на III век – след нашествието от 251 година – или в самото начало на IV век. Дори и да са правени след 312 година и приемането на християнството, тези мозайки – макар и с известни сходства с тези в Епископската базилика – са по-ранни от втория пласт с животни, който е правен поне 100 години по-късно. А много е вероятно те да са съществували и продължили живота си до V-VI век, когато животът в ниската част на Филипопол все още е бил активен и спокоен.

Ляво: Мозайка от Археологическия музей от разрушените светски сгради до Агората с четириного животно; Дясно: Мозайки от втория слой на Епископската базилика. Идентични са рамките, в които са поставени животните - квадрати, вписани в пресичащи се ромбове.

Извън мозайките, животни откриваме и по скулптурираните архитектурни елементи от различни сгради. Най-често срещаното животно е бикът – или по-точно бичата глава, каквито има стотици по цялата територия на днешна България. Само в големия град на Дунав Улпия Ескус има над 50 такива каменни блока. В Пловдив също има много такива, открити като части от различни архитектурни комплекси.

Бичи глави от блок до Римския стадион

Бичи глави можем да открием сред струпаните останки от архитектурни елементи в източната част на Агората. Други такива блокове има поставени в зелената площ до Римския стадион на площад „Джумаята“. Прекрасни експонирани блокове има и в Епископската базилика на изхода до магазина.

Ляво: Бича глава и птичка върху архитектурен елемент, оставен на тревната площ на Агората до Пощата. В дясно: Фрагмент - само птицата

По-редки и по-любопитни са други животни, които откриваме по подобни архитектурни елементи. Те се изобраяват в полета от корнизите на различни сгради. Две такива интересни животни са един гущер – на елемент, който е бил поставен в подлеза на Понеделник пазара, както и на птичка – който също е сред струпаните архитектурни елементи на Агора-Изток.

Бича глава и гущер от елемент, поставен преди време в подлеза на Понеделник пазара.

Снимка от научна публикация на археолога Здравко Димитров

2 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…