Внушителната сграда се намира на източния склон на Джамбаз тепе и е била истинско средище на културния живот през миналия век.

Построена е през втората половина на XIX век и представлява двуетажна симетрична сграда с доста големи размери.

В миналото фасадите на дома са били богато изписани. Нейн първи собственик е бил Георги Кацигра. Предполага се, че сградата е била временно консулство на Австро-Унгария.

Къщата има и забележителна вътрешна декорация – резбовани тавани в стаите и салона, украсени с геометрични форми и плетеници.

Както отвътре, така и отвън, тя е била изписана по одрински маниер.

Смята се, че доста наподобява като архитектура Ослековата къща в град Копривщица.

Стамболян е основно реставрирана през 1962 г. и след това бива предоставена на Съюза на българските художници.

По това време те отделят една от стаите за ателие на тогава тепърва прохождащият в сферата на изкуството Димитър Киров. Постепенно сградата се превръща в истински международен център на културния живот под тепетата, където са се организирали многобройни пленери и изложби.

От 2010-а г. в красивата възрожденска къща е разположена постоянната експозиция с произведения на Димитър Киров – ДиКиро. Творческите му постижения са в сферата на изящното и декоративно - монументално изкуство.

На двора са представени и мозайки на тема "любими градове".

Източник: Lost in Plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…