Общината инвестира общо 100 хиляди лева в инициативата

19 проекта за нова визия на площада пред Дома на културата ще се борят в архитектурния конкурс, който върви в последните няколко месеца. Вчера изтече срока за приемане на идеите на кандидатите в надпреварата, обявена от Община Пловдив, в партньорство с ONE ARCHITECTURE WEEK.

Конкурсът е открит и анонимен и в рамките на указания срок са подадени 19 проектa за участие от  архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти с пълна проектантска правоспособност. Общата инвестиция, осигурена от Община Пловдив за проектирането и реализацията на проекта, е 100.000 лева с ДДС, като на класирания на първо място от Община Пловдив ще бъде предложен договор за изготвянето на инвестиционен проект за реновацията на площада с хонорар от 15.000 лева с ДДС.

Основната цел на конкурса е да се постигне цялостност в облика на сградата и пространството пред нея, тъй като територията има потенциала да бъде използвана преди и след събития в Дома на Културата, както и да бъде превърната в място със собствен характер и специфика, които да стимулират използването му не само за преминаване.

Какви са следващите стъпки и срокове, след подаването на идейните проекти? Постъпилите предложения ще бъдат разгледани и оценявани от петчленно жури от представители на Община Пловдив и независими специалисти, в следния състав: инж. Димитър Кацарски - заместник-кмет “Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” на Община Пловдив, урб. Нурхан Реджеб - магистър по Урбанизъм, член на Камарата на архитектите в България, арх. Илко Николов - Председател на Общинския съвет  -Пловдив,  председател на Съюза на Архитектите в България - дружество Пловдив, арх. Христо Станкушев - куратор ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 и ланд. арх. Веселин Рангелов - председател на Архитектурна колегия “Ж” (ландшафтни архитекти) към РК “София град” в Камарата на архитектите в България.

 До 11 януари 2015 г. ще бъдат избрани десет проекта-финалисти, от които журито в същия състав ще избере трите най-добри, които да предложи на вниманието на Община Пловдив за разглеждане. Всеки от трите проекта ще получи парична награда в размер на 1 500 лв. В периода  14 - 30 януари 2015 г. ще бъде проведено обществено обсъждане на трите най-добри проекта финалисти, като в обща изложба ще бъдат показани селектираните от журито десет проекта.  В периода между 2 и 5 февруари 2015 г. Община Пловдив ще класира на първо, второ и трето място избраните от журито три най-добри предложения, а към победителя ще бъде отправена покана за сключването на договор за изготвянето на инвестиционен проект за реновацията на площада пред Градския Дом на Културата „Борис Христов“. 

1 comment

  • Comment Link Камаро, камаро ... Камаро, камаро ... Ян 06, 2015

    Абе това не са ли ония сдъвкани и изплюти от София с малко по-друго заглавие, сякаш Sofia Architecture WEEK? (1. Защо на ингилизки език, плийз, майни? 2. Каква беше тая СЕДМИЦА и няма ли да има КРАЙ НЯКОГА, Камаро А.Б.?) Цит.: "Христо Станкушев - куратор ONE ARCHITECTURE WEEK 2014" ... Ай с.... кой го овласти да журира архитектура, Ве.Са. позьорката ли, с шорошовия ресурс?

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…