Българският скулптор Величко Минеков е издъхнал на 93 години

Часове преди синът му Велислав Минеков да положи клетва за втори път като служебен министър на културата

Скулпторът Величко Минеков е починал на 93-годишна възраст днес, съобщиха негови близки.

Величко Минеков

Това се е случило часове преди синът му Велислав Минеков да положи клетва като служебен министър на културата за втори път.

Една от най-известните му творби е паметника на Майка България на площад Съединение в Пловдив. Монументът е с размери 12 метра и включва фигура на млада жена, вдигнала над главата си лавров венец, олицетворяваща Съединението на страната и две величествено разперени крила на птица символизиращи стремежа към единство и поривът на българите за свобода на двете разединени части – Кнюжество България и Източна Румелия - в годините между 1878 и 1885 г. Венецът е символ на постигнатата победа. Монументът е съвместно дело на скулптора Влечко Минеков и на архитект Лозан Лозанов.

Влечко Минеков е роден на 13 октомври 1928 г. в пазарджишкото село Мало Конаре. Учил в ВИИИ „Николай Павлович“ в София при проф. Андрей Николов и проф. Марко Марков. Завършил е в класа по скулптура на проф. Любомир Далчев.

От 1964 година е преподавател по скулптура в Художествената академия. Сред учениците му са скулптори като Александър Хайтов, Димитър Борисов, Димитър Найденов, Живко Дончев, Иван Русев, Рая Георгиева, Светлин Николов, Спас Киричев, Христо Харалампиев.

Той бе известен общественик и депутат в Осмото и Деветото Народно събрание, в периода 1982 – 1990 година.

Минеков е част от близкото обкръжение на Тодор Живков, известно като „ловната дружинка“ и действащо като неформален съветнически щаб. Заради това е бил първи заместник-председател на Съюза на българските художници и член на бюрото на Комитета за култура.

Негово дело е паметника на бившия първи в родния му Правец, както и "Арка на свободата" на Беклемето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…