Един от най-новите бизнеси  намира убежище в един от най-старите паметници на културата в страната. Става дума за първият мултиспорт клуб в България – Тотал спорт. Собственикът му Валентин Драгнев избира за негово местоположение не коя да е сграда, а един от бившите складове в така нареченото Тютюнево градче. За избора му спомага красивата архитектура и огромната площ, позволяваща изграждането на скуош корт. Независимо, че това е най-модерният спортен център у нас, старинната визия на сградата, в която се подвизава е запазена. Нещо повече – красивите деветдесетгодишни тухли са напълно разкрити. Днес има множество материали, имитиращи такива тухлени конструкции, защо да  използвам тези копия, при положение, че оригиналът е много по-красив. Вижте тези тухли, като порцеланови са, казва Валентин. Запазил съм и оригиналната бетонова конструкция на тавана. Няма смисъл да крием, че това е била една индустриална сграда.

 

Така Валентин Драгнев показва как модерното и старинното могат да се съчетаят, без да се нарушава културното наследство. Центърът представя добрият пример за конверсия.  Именно това е и причината Тотал спорт да бъде едно от ключовите места, които ще посети международното жури, оценяващо кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019г.

 

Спортният център е и единственият от всички някогашни тютюневи складове, който е изцяло зает и реконструиран. Цялата площ от 3000 кв. м е използваема.  

 

Какво се случва с останалите постройки? Една е частично заета от мебелен магазин, а останалите се рушат. Причините за това са много. Една от тях е проблемът с неясната собственост. Друга – спънки на предприемачи от страна на Министерството на културата. През 2008г. италианска компания закупува три от сградите и изготвя мащабен проект за реконструирането им, отговарящ на всички условия за запазването на културните паметници. Извършват се укрепления, за да се подготвят вътрешни събаряния.  Изработени са дори и гипсови елементи за реставриране на старинната орнаментика. Започват серия от проблеми, свързани с неточности в законите.  Месец преди официалното стартиране на проекта обаче се оказва, че  писмото, даващо зелена светлина на предприемача е невалидно. Така през 2010г. сградите се обявяват за продан и споделят съдбата на останалите тютюневи складове, които пустеят.

 

Скоро и на единствената работеща фабрика за тютюн  и предстои да бъде преместена в квартал Гагарин.

 

Валентин Драгнев споделя, че макар Тютюневото градче да изглежда глухо и пусто в момента, скоро може би ще се възроди. По неофициална информация има изготвени проекти за бъдещи инвестиции тук. Една от тях е за луксозен хотел. Дано само да не пречат на луди хора като мен да развиват идеите си точно на това място, допълва още той. Тъжното е, че непрестанно ни ограничават по някакъв начин. Например, без тук да има какъвто и да било активен трафик, въведоха синя зона и еднопосочно движение, което естествено създава проблеми при паркирането, било то на клиентите на спортния център или на близкия мебелен магазин.

 

Вальо изцяло подкрепя всички бъдещи конверсии и се надява, че скоро кварталът ще се развие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 comments

  • Comment Link Антон Златарев Антон Златарев Юли 08, 2014

    Хубаво е, че се правят такива неща като "Тотал спорт" в района (аз живея точно в този район), обаче статията е повече рекламна, отколкото културна, трафикът е достатъчно оживен, за да изисква еднопосочно движение, а като се правят такива обществени или търговски обекти, има изискване за осигуряване на места за паркиране.

  • Comment Link Точка Точка Юли 07, 2014

    Много благодаря за тази статия. Поздравявам хора като Вальо, които имат усет за бизнес и естетика! Радвам се, че хвърлихте светлина върху случващото се с останалите сгради. Много ми се иска и те да се възродят и съм сигурна, че и това ще стане скоро!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…