През 1858 г. замръзнали кладенците и секли леда с брадва. Вълчи студ сковал реките и езерата. През 1929 г. замръзнало крайбрежието на Черно море

Владимир Балчев

На снимката: Корабът "Надежда", скован от студа във Варненското пристанище, 1906 година

През 1903 г. вестни¬ците по света публи¬кували поразителна снимка - замръзнал Ниагарският водо¬пад. Водните стъл-бове се издигат ви¬соко нагоре като ог¬ромни сталактити, а в ниското човешки¬ят мравуняк се щу¬ра в несвяст по леда и не може да си обя¬сни как е ста¬нала тази работа.

Ще си рече нашенецът, че Америка е страна на чудесата и там всичко е възможно, докато в Бъл¬гария нищо "по-така" не може да стане, освен ако не си го внесем от чужбина. Ще рече и ще сбърка. Защото, ако чуе американецът що е бивало по нашите земи, има дъл¬го да цъка с език. "На 1862 лето, месеца ноемврия - обажда се летописецът Дамаскин Хилендарец - много студ и безкрай биде студ и мраз... Измряха кокошките и хвъркатите птици и всичките води замръзваха, и много човеци бедстваха... Не остана вода да пият человеците и добитъците, а който донасяше вода, продаваше я с пари..." Дори рибата измряла, защото ледът стигал кажи-речи дъното. С брадви секли тогава водата по кладенците, сеното станало скъпо колкото хляба и пак го нямало. При такива паметни събития летописците обикновено добавят, че старите хора не помнят да е имало такова чудо по техните места. Само че този път не само старите, но и младите помнели подобно бедствие, защото то било само преди четири години, т.е. през 1858 г. И  тогава вълчи студ сковал земята, реки и езера замръзнали, а овцете в Балкана се превърнали на ледени буци. През март южнякът разтопил снега, придошли реките и отнесла много къщи. Тъкмо хората поправили домете си и тръгнали към нивите, студът се върнал през април, а снежните виелици затрупали всичко. Няколко дни по-късно топлият вятър захапал снега и реките отново се надигнали.

На снимката: Замръзналата река Дунав при Лом, 1906 година

Ако се върнем назад във вековете, пак ще срещнем известия за полярни зими на Балканите. В края на 8 век замръзнали всички реки, езера и морета, през 822 г. снегът започнал да се топи чак през май, през 860 г. замръзнало крайбрежието на Адриатическо море, 150 години по-късно Босфорът се превърнал в ледено поле. Събитието се повторило през 1813 г., когато целият залив между Галата и Фенер в Цариград замръзнал, а хората пресичали залива, без да се нуждаят от лодки и мост.

Тези събития са случили много отдавна. Нека да се приближим до нашето време.

Нещо странно се случило на 18 януари 1929 г. между Карнобат и Айтос. Изсипала се незапомнена градушка, придружена от тътена на силни гръмотевици. По същото време в София върлувала снежна вихрушка и улиците изцяло опустели - изчезнали и файтоните, и автомобилите. Като че тези необичайни явления били знак за настъпващите нови изненади. И наис¬тина те не закъснели - на 24 януари термометрите показвали 25 градуса под нулата, а вестниците съобщават за небивали студове в Италия, за снежни пързалки на остров Сици¬лия и снежни бури в Сиракуза. В Рим няколко души станали жертва на студа.

За няколко дена студената вълна била прогонена от южния вятър, колкото да се разтопят снеговете и придошлите води да отнесат няколко моста и залеят северната част на Пловдив. С настъпването на февруари студът отново се вър-нал. Снежните бури опразнили пътищата, а влакът, пътуващ от Варна за София, заседнал на 2 километра от столицата. Изпратили на помощ два локомотива, но и те не успели да върнат композицията до гарата. За да не замръзнат, пътниците поели пеш сред преспите и успели да изпреварят влака. Ден по-късно термометрите в Южна Бохемия отчели 37 градуса под нулата, в Загреб – 29, в Любляна – 26 градуса. Студената вълна достиг¬нала България. Във Варна замръзнала първо водопроводната мрежа, после замръзнали трансформаторите и градът останал без вода и електричество. Само за броени часове край Бургас заседнали два парахода - един от Холандия и един от Германия.

На снимката: Така запчва замръзването на Черно море, 1929 година

След тази студена вълна  пак последвало затопляне, което причинило нови наводнения. Но от Европа идвали успокоителни вести – най-известните метеоролози обещавали добро време занапред. Сякаш напук ден по-късно термометрите в Кнежа показали минус 30 градуса, в Берлин – 34, във Виена – 32, а в Линц били отчетени рекордните минус 41 градуса, в Париж река Сена се заприличала на огромна ледена пързалка. Точно по обяд на 12 февруари началникът на пристанище Варна докладвал за необичайно явление - морето започнало да замръзва. Постепенно ледът при кея достигнал дебелина от 20 сантиметра. До края на хоризонта не се виждали никакви вълни - всичко било равно и гладко като ледена пързалка. В следобедните часове замръзнал и заливът между Галата и двореца Евксиног-рад. Корабите останали пленници на леда. За да не спира работата, докерите товарели и разтоварвали пара-ходите с шейни.По време на тези сибирски студове новините от Пловдив излезли по първите страници на вестни-ците. Но не заради природните стихии, а защото тъкмо тогава под тепетата гласували за нови общински съветници. Незапомнените студове припомнили събитията от 1906 г. Тогава Черно море пак било замръзнало, а в река Дунав при Лом ледовете стегнали няколко кораба и ги натрошили като орехи.

На снимката: Кораби на пристанището в Бургас са станали "пленници" на леда. Черните точки по брега са измрели от студа птици. 1929 година

В края на февруари метеоролозите отново предсказвали приближаването на пролетта. Вместо това на 4 март морето отново замръзнало, а железопътната линия до Бургас била затрупана от дълбок сняг. В разгара на бурята се получило известието, че влакът от София за морето е заседнал сред прес¬пите. Спешно изпратили един локомотив на помощ, но и двете машини не успели да се преборят със снега. Изпратили трети локомотив, но машинистът не успял да види затрупаната композиция и се блъснал в нея. Наложило се да пратят друга машина. Още по-лошо било положението на границата между България и Турция, където заседнал в снеговете прочутият „Ориент експрес". Тук битката с преспите продължила цели 11 дена. Едва на дванайсетия ден влакът пристигнал в Истанбул. През това време температурите отново паднали до З0о под нулата. Замръзнало цялото крайбрежие на Черно море, а върху дебелия лед се натрупала снежна пок¬ривка от 30 сантиметра. Върху това бяло поле се виждали заклещените от леда кораби, а около тях - някакви черни точки. Това били измрелите птици. Повече от седмица сибирските студове държали в плен цяла България. Ледът сковал две от границите на страната -река Дунав и Черно море. Големи ледени блокове достигнали дори до Босфора. Наистина в самия Истанбул нямало студове, но пък отказът на моряците да пътуват при тези лоши условия довел до поскъпване на хранителните продукти.

На снимката: Вълноломът на пристанището в Бургас. Репродукция от в. „Илюстрована седмица“, 1929 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…