Народна Банка

През 1872г. се появява първата взаимоспомагателна кооперация в града – дружество „Пчела“, с 40 члена и председател Иван Герджиков

Първата официална банка след Освобождението е БНБ с клон в Пловдив, настанила се в сградата на Узун чаршия

Банката финансира водоснабдяването на Пловдив

Паулина Гегова

Банковото дело в града на тепетата не е от днес или от вчера. Реално, то се заражда през 60-те години на XIX -ти век, като преди това единствените източници в бранша са лихварската къща на Елиезер Калев и банкерският дом на Братя Гешови. Четиримата братя – Христо, Евстрати, Стефан и Димитър са преселници в Пловдив. През 1834г. основават търговската си къща, като първоначално изнасят ориз, гайтани, сахтиян и розово масло за Браила и Галац. Къщата се разраства толкова бързо, че още на следващата година от основаването й, братята отварят клон във Виена, а в по-късен етап и в Цариград и Манчестър. Именно те поставят началото на банковото дело в Пловдив, защото освен с внос и износ, се занимавали и с кредитиране на търговци.

Паралелно се появяват и общите „селски хамбари“, сиротски каси и касите на еснафските сдружения, които финансират членовете си с малки кредити като контрапункт на лихварите.

Някъде по същото време се появяват и първите общополезни каси от типа Райфайзен, които подпомагат малоимотни земеделци, но със задължителни вноски. Всеки стопанин на земя е длъжен да засее реколта в определена част от площта си за нуждите на касата. С това тя си осигурява гаранция, независимо от обстоятелствата.

През 1872г. се появява първата взаимоспомагателна кооперация в града – дружество „Пчела“, с 40 члена и председател Иван Герджиков. Целта на дружеството е задружно кредитно подпомагане или с други думи, събраните пари от членовете да се дават под лихва, с което помагат на еснафската общност. Движението процъфтява до Освобождението, след което се отваря и първата банка – клон на Банк Отоман.

Акад. Иван Гешов

Банк Отоман

Основана в Турция през 1863г. от френски и английски капиталисти, клонът в Пловдив е открит есента на 1878г. Директор е Крозие, заемал длъжността 12 години. Канторите на банката са се намирали на втория етаж на една от най-важните исторически погледнато сгради в града – Куршум хан. До 1885г. това е единственото специализирано кредитно учреждение в цяла Източна Румелия. Клонът е закрит през 1899г. До тогава банката е работела всеки ден от 09:00 до 16:00 часа, без неделя и официалните празници и е извършвала всякакви банкерски дейности- от продаване и купуване на полици, до отваряне на текущи сметки. В тези времена основната действаща валута в Княжество България и Източна Румелия са били турската лира, френските франкове, австрийските талери, сръбски и румънски сребърни монети и новонавлезлите руски рубли.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия обръща нещата в напълно различна посока. Освен на обществено ниво, Република България се обединява и в банковото дело и през 1886г. институциите на двете части на страната се свързват в единна финансово-стопанска система с откриването на пловдивски клон на БНБ. Реално банката е създадена седем години по-рано, а скоро след откриването й се отваря и българска печатница. Княжество България приема закон за рязане на монети, левът се утвърждава като национална парична единица и измества до тогава активите франк и сантим.

40 години юбилей на пловдивския клон на БНБ


Първият директор на пловдивския клон на БНБ е бил Павел Икономов, който упражнявал длъжността си само 4 години, докато не бил сменен от Христо Ангелов, а след още 5, той бил сменен от Иван Герджиков. Следват Георги Алтънов, Николай Бакърджиев, Георги Цонев, д-р Христо Танчев, за да стигнем до д-р Боян Димитров, който ръководи банката и през нестабилните военни години.

Местонахождението на банката е било на Трихълмието на Старинен Пловдив.  По-късно, банката се мести на мястото на старата Узун чаршия. Новата сграда е проект на Херман Майер, който по това време е бил архитект към Министерството на финансите. През 1922г. пловдивският архитект Камен Петков проектира и разширенията на сградата, като напълно се съобразява с първоначалните планове и скици на Майер.

Узун чаршия

След време двете държавни банки в града – Народната и Земеделската влизат в съюз и учредяват околийско дружество със седалище Пловдив. Съюзът е изключително печеливш. Факти за това са 222 000 лева, които банката е предоставила на общината в края на 1886г. Един от първите проекти от общинско значение, който банката финансира е водоснабдяването на Пловдив. Към края на Първата световна война клоновете на БНБ поемат 90% от кредитирането на местните комитети по прехраната, наричани „комитети за социални грижи и обществена предвидливост“.

Така индустриално-икономическият живот на града почва да цъфти, като първата голяма копка в това отношение е Първото българско земеделско-промишлено изложение, със седалище Пловдив. То е организирано от правителството на Стефан Стамболов, за да стимулира развитието на националната икономика. Освен мостри от чужбина са представени и родни занаятчийски и селскостопански продукции. Свикан е и специален Земеделско-промишлен събор. Под ръководството на Иван Евстр. Гешов е изработена програма за развитие на капиталистически форми в родното стопанство. В последствие, на основата на програмата Народното събрание гласува закони за защита на местната индустрия и създаване на Българска земеделска банка.

Източник: „Пловдивските банки“ на Георги Райчевски и Петко З. Петков

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…