Сградата е собственост на Гърция, градът е с вързани ръце в решаването на съдбата й

Само година след затварянето на дипломатическата мисия, фасадата почва да пада заради липса на поддръжка

Паулина Гегова

Сградата на бившето гръцко консулство почва да се руши. Макар положението да не е ескалирало прекалено много. Но скоро може да се стигне до ситуация, в която да се чудим как да спасяваме паметника на културата. Тъй като постройката не се поддържа. А изглежда никой няма такива намерения.

Гръцкото генерално консулство на ул. „Преслав“ 10 беше закрито в края на месец февруари 2016-та, а само година по-късно, се забелязват и първите щети по външната фасада, на иначе впечатляващата сграда.

На места мазилката се люпи, вижда се плесен, фасадата пада, а будката на жандармерията стои вечно празна. Дворът също стои неподдържан, някои плочи са изкъртени и е въпрос на време да буреняса напълно.

Според проверка, извършена от кмета на Централен, посолството е собственост на гръцката държава и той не разполага с никаква информация за какво ще се използва красивата сграда. Нейната съдба остава неясна, а съседката ни явно не проявява никакъв интерес към прекрасния паметник на културата.

Друг интересен факт е, че информацията дали дейността ще бъде възобновена е различна. В официалния сайт на консулството изобщо не фигурират данни, че е затворено. В едни социални мрежи се споменава, че дейността е прекратена само временно, докато други твърдят, че решението ще е за постоянно.

Така съдбата й остава неясна, но едно е сигурно – не се ли погрижат за нея, ще станем свидетели на поредната културна загуба.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…