Сградата не е декларирана като паметник на културата

Собственикът мълчи за бъдещето й и причината за лошото й състояние

Паулина Гегова

Непрекъснато ставаме свидетели как архитектурни бижута биват занемарени и оставени на произвола на съдбата. И преди сме ви запознавали с подобни случаи, а изглежда те не свършват, което е лош показател за националното ни и културно наследство.

Както мнозина знаят Йосиф Шнитер е градоустроителят на Пловдив. Може би най-видният  архитект, работел тук. Човек, оставил след себе си едни от най-забележителните сгради, с които се гордеем и които можем да сравним с много световни примери за естетика и културно-историческо наследство. Из различни локации има разположени негови архитектурни творби. Някои се поддържат в изряден вид, други, обаче, нямат подобен късмет.

Точно такава, без късмет, е къщата, която Шнитер е построил на бул. „Руски“ с пресечката на ул. „Волга“, точно зад спирка за градски транспорт. Минавайки по улицата лесно може да я забележите, тя някак си се набива на очи, защото въпреки неприличното й състояние, красотите на специфичната стилистика на автора на първия регулационен план на града, все така се открояват.

Въпреки това, не можем да премълчим явното. Фасадата се лющи, забелязват се пукнатини на места по масивната сграда и липсващи парчета от колоните.

Документално, къщата на Йосиф Шнитер не е декларирана като паметник на културата. Преди време собственикът е подал предложение за това, но това не се случва, защото по целия булевард няма нито едно недвижимо наследство. Като цяло, решението е взето, защото в градоустройството е заложено булевардът да се развива и разширява. Нещо, което сигурно никога няма да се случи.

По настояще, в постройката се помещава една от така наречените Адвенчър стаи със загадки, които нашумяха в последната година- Escape room , както и няколко други частни бизнеса. Опитахме да се свържем със сегашния собственик на сградата, за да разберем дали съществува проект за реставрация и защо външната фасада не се поддържа, но без резултат. Собственикът не е заинтересован да говори с нас. Най-вероятно точно тази незаинтересованост е причина за състоянието на постройката. Уви, ако тя продължи, едва ли ще свърши само с олющена мазилка.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…