Пловдивчани обсъждат религиозните практики и култове в римския Филипопол

Йоана Иванова

На интересна среща-лекция на тема „Култовете в римския Филипопол”, групата Plovdiv Tarot Nights обсъди един от най-сложните проблеми от историята на римския Филипопол – религиозните практики в града, сред които се срещат следи както от общоримски култове, така и с локално значение. Науката разполага с най-разнообразни данни, разкриващи многообразието от храмове и божества, почитани в Пловдив през римската епоха, но въпреки това все още съществуват много неизяснени и спорни въпроси. Срещата се състоя в Absinthe House в началото на Стария град, в четвъртък, и събра както членове на групата, така и хора с интереси в историята на Пловдив и по-специално култовете в римския град.

Специален гост-лектор беше доц. Иво Топалилов, млад археолог от Шуменския университет.  Той е роден в Пловдив и завършва Археология в Софийския университет със специализация по Класическа археология. През 2005 г. защитава дисертация по Шумерология. Работи в Регионалния археологически музей, по-късно става доцент в Шуменския университет и преподава там. Автор е на учебници, книги и на над 80 статии. Ръководил е разкопки на обекти в Пловдив, Арчар, Драгойново, Васил Левски, Брезово и Чернозем. Той е един от най-обещаващите млади археолози в българската наука.

Посетителите в Absinthe House слушаха с видим интерес и попиваха всяка дума на археолога, който обърна специално внимание на социалния състав и структура на римския Филипопол и ограничеността или не на изворите, които ни дават основните сведения за култовете в римския град. Темата за религиозния живот във Филипопол е обширна, но много интересна. Лекцията беше придружена и от презентация на различни монети, чиито изображения свидетелстват за култовете, практикувани по това време. На края на срещата посетителите имаха възможност и да зададат своите въпроси към доц. Иво Топалилов. Това прерастна в дълга приятелска дискусия. 

Сред божествата, които се почитат във Филипопол са тези от гръко-римския пантеон. Според откритите надписи, теракоти и монети става ясно, че особено голямо разпространение в града получава култът към Аполон. Нещо повече, култът към Аполон е обявен за централен в града и впоследствие дори в 4-ти век има данни, в които се говори за Филипопол- града на Аполон.

Plovdiv Tarot Nights организира подобни срещи от години. Те се състоят всяка седмица, а темите са винаги интересни и разнообразни и включват различни сфери – от карти Таро, езотерика и езичество през история, религия и психология.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…