Викат го в Бюрото по труда във ФРГ

Вижте кой влезе в ролята на машина на времето

50-годишен мъж от Пловдив получи писмо пуснато преди 36 години

Йоана Иванова, стажант

Таня Кънева

Магазините за дрехи втора употреба са изключително популярни у нас. Те предлагат огромно разнообразие от стоки на достъпни цени, сред които често се крият истински съкровища.

Оказва се, че понякога дрехата е повече от находка. Случва се тя да дойде при нас с цяла история. Това разбира пловдивчанинът Петър Гаджев, който си пазарува в подобен магазин и си харесва пардесю.

Мъжът разглежда дрехата и вижда, че е много добре запазена, дори е със зашити джобове. Пробва я, тя му става и е готов да я закупи. Забелязва обаче, че пардесюто има вътрешен джоб, който се закопчава с цип. Решава да пробва дали ципът работи и така открива писмо в джоба на връхната дреха. Озадачен човекът разглежда писмото и вижда, че то е на немски. Не владее езика, но е любопитен  да разбере на какво е попаднал. Петър потърси Под тепето, за да сподели любопитната история.

Първото нещо, което се забелязва е, че писмото е с дата 17.02.1981 г. Самият факт, че е запазено повече от тридесет години и пристигнало в България от Германия е невероятен, вълнува се той. Приема го като пътуване във времето и пространството. 

Оказва се, че става въпрос за призовка от немския еквивалент на Агенция по заетостта в град Оберхаузен, намиращ се на 35 километра от Дюселдорф между Дуисбург и Есен, във Федерална провинция Северен Рейн - Вестфалия. Получател е Herr  Йоханес  Зонабенд, който трябва да се яви в службата на 25-ти март 1981 г. в 9:45 часа в стая 407.

На гърба на бланката се уточнява, че е нужно личното присъствие на всяка от засегнатите страни и че неявяването по неуважителни причини ще бъде санкционирано, както и че господинът няма право да иска от службата възстановяване на пътните разходи.  

Хартията е изключително добре запазена, дебела и качествена, времето по никакъв начин не й се е отразило. Върху сивия плик личат червените печати на Deuche Bundespost.

Невероятната история с писмото пътувало 36 години е като машина на времето. Тогава службата по заетостта в града на територията на бившата Федерална република германия се е намирала на ул. Gertichstra?e 4. На актуалната карта на този град днес улица с това име е пълна с красиви семейни къщи. Сграда на въпросното бюро сега се води на адрес Friedrich-List-Stra?e 18. Така, че Петър може да отиде на гости на някое семейство в град Оберхаузен, чието население е от 212 945 жители.

Herr Йоханес Зонабенд чието над 30-годишно ново пардесю се продава в магазин втора ръка в Пловдив, е живял на улица Tackstra?e 32. Там все още има къща.

Image Gallery

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…