OPERA OPEN 2024 на Античния театър ще бъде най-силното издание в 10-годишната история на фестивала

 

Щастлив съм, че от 2019г. насам имаме надграждане на събитията, които се случват в Пловдив  и за мен е огромна чест да приветствам екипа на Държавна опера - Пловдив, за това че и с програмата си за OPERA OPEN прави така, че Пловдив да е още по-посещаван. Да е град, пълен с туристи и освен всичко, което любимият ни Пловдив може да предложи като културно-историческо наследство, предлага и богата културна програма, която става все по-пъстра в годините. OPERA OPEN е и пример за устойчивост на проекта Европейска столица на културата, а Пловдив се превръща в конкурентен град на другите европейски столици, в които кипи оперен живот. Благодаря на ръководството Държавна опера Пловдив! Доволен съм и, че общината може и помага, а Операта бележи възход“.

С тези думи кметът на Пловдив Костадин Димитров даде началото на провелата се днес пресконференция в Заседателната зала на община Пловдив, по време на която беше представена програмата и акцентите в предстоящото 10-то издание на Международния фестивал OPERA OPEN.

В пресконференцията участваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, заместник-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики – Владимир Темелков и заместник-кметът по финанси и стопански дейности - Женя Петкова. От страна на организаторите на фестивала - Държавна опера Пловдив, участие взеха доц. д-р Нина Найденова, маестро Диан Чобанов – новият директор на Държавна опера - Пловдив и маестро Лучано Ди Мартино – артистичен директор.

OPERA OPEN 2024 на Античния театър в Пловдив ще отбележи 70-годишнината от създаването на Опера Пловдив със силно международно съдържание и жанрово разнообразие, запазена марка на фестивала. Съвременната визия и високото професионално ниво на спектаклите със солисти, оркестър, хор и балет на Опера Пловдив в съчетание с уникалните дадености на Античния театър привличат все повече чуждестранна публика и развиват международен оперен туризъм.  По традиция OPERA OPEN е част от Фестивалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е сред акцентите в културната политика на община Пловдив.

Поздравявам сърдечно екипа на Държавна опера Пловдив, защото фестивалът OPERA OPEN предефинира тенденциите в оперното и сценичното изкуство в страната. Всички иновации, с които се представя това изкуство - оперния театър,  се дължат на Опера Пловдив. И ние сме изключително щастливи, че държавните културни институти, с които Пловдив толкова много се гордее, са надминали отдавна националното ниво и бележат все нови  и нови висоти. Операта е огромен двигател за развитието на събитийния туризъм в Пловдив, а оттам и на културно-историческия туризъм“, каза по време на пресконференцията заместник-кметът Пламен Панов.

Доц. д-р Нина Найденова символично „предаде щафетата“ на новия директор на Опера Пловдив – маестро Диан Чобанов, като съобщи, че остава в организационния екип на фестивала.

„Каузата, свързана със 70 години Опера Пловдив и 10 години фестивал OPERA OPEN, са годините, които изчисляват амбицията и желанието на екипа ни Пловдив да е място за култура. Такъв е и слоганът тази година „Операта е тук!“. Защото тя е начин на живот, на мислене, на общуване чрез култура – с онази голяма метафора, с която искаме да направим живота тук по-смислен и по-пълен с оптимизъм. Ще виждате навсякъде „Операта е тук!“ - като смисъл и послание. „Операта е тук!“ – в своя град, в страната си, в сърцата на гражданите. Тук е, за да свърже минало и бъдеще с крехкото и убягващо Сега. Операта е тук – за да участва в пулса на града“, каза доц. д-р Нина Найденова.

Акцентите в програмата на OPERA OPEN 2024 бяха детайлно представени от Диан Чобанов и Лучано Ди Мартино.

„Каузата ни не е Опера Пловдив, а град Пловдив. Това издание на OPERA OPEN ще е най-доброто до сега. Очакваме рекорден брой публика. Участието на звезда от такъв ранг като световно признатата оперна дива Аида Гарифулина е комплимент за Пловдив. Специалното издание на OPERA OPEN през 2024 година включва две премиерни продукции с участието на международни артисти – операта „Кармен“ от Бизе и балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев“, разказа маестро Диан Чобанов.

„Благодарение на подкрепата на община Пловдив, ще има голям гала -  концерт на 16 юни на открито, на площада, с участието на световния цигулар Васко Василев, с огромна сцена и озвучаване. Два часа градът ще бъде музика! Гала-концертът е подарък от община Пловдив и Опера Пловдив за хората на града. Ще се радваме, ако това стане традиция. А световната оперна прима, наша съгражданка и почетен гражданин на Пловдив - Соня Йончева посвещава своя концерт на 70 години Опера Пловдив. Той се организира изцяло от нейната фондация, а Държавна опера ще участва с оркестър, хор и хористи“, разказа още доц.д-р Нина Найденова.

Пловдив е столицата на културата и тук се прави музика на световно ниво“, допълни артистичния директор Лучано Ди Мартино.

 

АИДА ГАРИФУЛИНА – откриване на OPERA OPEN 2024 на Античния театър. 

Коя е Аида Гарифулина? - четете в Под тепето.

 

Билетите за OPERA OPEN вече са в продажба в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg.

 

Само до 7-ми април най-ревностните почитатели могат да се възползват от РАННА ПРОМОЦИЯ

- отстъпка от 50 % за билетите от ценови категории  за цените от 50, 60, 70, 80 лв в централните

сектори с промоционален код EARLY онлайн на eventim.bg и на билетните каси. Традиционно

ще бъдат налични и промоционални пакети и карти.

 

 ПРОГРАМА OPERA OPEN 2024

25.06 OPERA OPEN 2024: AIDA GARIFULLINA GALA – откриване , 21 ч

29.06 OPERA OPEN 2024: ТУРАНДОТ - Пучини  - 21 ч

03.07 OPERA OPEN 2024: VIVA VERDI - 21 ч

06.07  OPERA OPEN 2024: КАРМЕН - Бизе - 21 ч

12.07  OPERA OPEN 2024 РОМЕО И ЖУЛИЕТА - Прокофиев -21 ч

16.07  OPERA OPEN 2024 – ВКУСЪТ НА ВРЕМЕТО: 80 години Кирил Маричков - 21 ч

20.07  OPERA OPEN 2024 АИДА – Верди - 21 ч

21.08  OPERA OPEN 2024 JESUS CHRIST SUPERSTAR - 21 ч

24.08  OPERA OPEN 2024 VIVA L'OPERETTA, VIVA L’OPERA - 20:30 ч

27.08  OPERA OPEN 2024 СЕМЕЙСТВО АДАМС - 21 ч

30.08  OPERA OPEN 2024 АИДА - Верди - 20:30 ч

04.09 OPERA OPEN 2024 РОМЕО И ЖУЛИЕТА - Прокофиев - 20 ч

 

15.09 ГАЛА В ЧЕСТ НА РАЙНА КАБАИВАНСКА - 20 ч.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…