ONE DESIGN WEEK 2015 стартира с най-мащабния мапинг в България

Темата на седмото издание на фестивала е "Digital One“ и ще бъде разгледана в специално създадената за фестивала изложба

Седмото издание на Mеждународния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK 2015, който се провежда  в Пловдив между 19 – 28 юни,  ще представи различни области от съвременния дизайн в рамките на 24 изложби в основната, съпътстващата и детската програма; международен професионален форум с лекции на световно известни имена в областта на дизайна от цял свят,  най-мащабния 3D интерактивен мапинг, правен досега в България; 11 работилници в детската програма; 6 специализирани презентации на български и чуждестранни артисти; 8 мултидисциплинарни дизайн работилници; дизайн обиколки в Капана; два дизайн конкурса, филмови прожекции; базар с участието на 40 български дизайнери и много други инициативи и събития. Тази година в програмата на фестивала ще се включат над 200 участници от 20 страни. Екипът на „ЕДНО“, заедно със стажанти и безценната помощ на  83-ма доброволци, ще наброява над 100 души, стана ясно по време на пресконференция в столицата. В нея участваха: Асен Асенов - директор на платформа за култура „Едно”; Адриана Андреева и Бояна Гяурова – творчески екип на ONE DESIGN WEEK 2015; Рене Беекман – куратор на основната изложба на фестивала - „Being Post-Digital”; Надя Захариева, програмен директор, „Изкуства и култура", Фондация „Америка за България“ и Стефан Стоянов - заместник-кмет “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики”, Община Пловдив.

Фестивалът ONE DESIGN WEEK се организира от  платформата за култура „ЕДНО“, в партньорство  с Община Пловдив и “Фондация Америка за България”, в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. По време на пресконференцията бе обявено, че фестивалът е селектиран  да получи сертификат за европейско качество на ЕФФЕ – „Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа“ след  дълъг и интензивен процес на оценяване от независимо българско и международно жури. ЕФФЕ е пилотен проект на Европейската комисия за изграждане на  платформа на фестивалите в сферата на културата. Проектът е иницииран от Европейската фестивална асоциация.

ОNE DESIGN WEEK 2015 стартира на 19-ти юни в 21:30 ч. с “Cnnctr” (Конектор) -  интерактивна 3D мапинг инсталация, която е създадена специално за седмото издание на фестивала. Проектът е иницииран от ONE DESIGN WEEK и за неговата реализация са поканени артистите от пловдивския артистичен колектив МЕЛФОРМАТОР.  Проектът се реализира с  ексклузивната финансова подкрепа на Programista и любезното съдействие на община Пловдив. Концепцията е вдъхновена от дигиталните взаимоотношения между хората в 21-ви век и силната енергия, която можем да произведем ЗАЕДНО, когато сме обединени от обща цел.

Първият ден на фестивала ще продължи с мащабно парти в Концертната зала на Държавна Опера Пловдив на Площад Централен 1. За музикалната селекция ще се грижат Мелформатор, Sirius & Methodikal (Reel Feel) и Konstantin Timoshenko (Help Me Jones). Пространството на залата ще бъде преобразено от  аудио-визуална инсталация.    

По време на пресконференцията кураторът на  централната изложба на ONE DESIGN WEEK - „Being Post-Digital” Рене Беекман представи авторите на първата от този мащаб международна дизайн изложба в страната, в която са изложени творби на 20 автори от 8 държави. Изложбата може да бъде видяна в две галерии в Пловдив - “Дружество на Пловдивските художници” и “Градска художествена галерия” между 19-ти и 28-ми юни. Изложбата се организира с подкрепата на: Посолство на Австрия, Посолство на Белгия, Посолство на САЩ и Унгарски културен институт.

Представен бе и един от основните акценти на фестивала – професионалният дизайн форум, който ще се провежда на 27-ми юни в Дома на културата „Борис Христов“, Пловдив. По традиция форумът на ONE DESIGN WEEK събира изтъкнати имена от цял свят, добре познати в сферата на дизайна и визуалните изкуства.  Тази година не е изключение - сред лекторите на форума са: дизайнерът Ян Вилкер от култовото нюйоркско дизайн студио karlssonwilker; световно известният звуков артист, дизайнер и електронен музикант Юри Сузуки; директорът на  Центъра за дизайн на Исландия Хатла Хелгадотир , Адам Ледерер от компанията за видео игри thatgamecompаny; белгийският артист Фредерик де Вилде, който изследва граничната област между науката, технологиите и изкуството; американската художничка и изследователка Ади Вагенкнехт; дигиталният артист и изследовател Карл-Йохан Росен; както и Каролин Офор и Елоди Мондре от френското студио за графичен дизайн Acmé Paris. Форумът се организира с подкрепата на: Посолство на Белгия, Посолство на САЩ и Френски културен институт.

По време на пресконференцията бяха обявени и резултатите в конкурса на ONE DESIGN WEEK и Coca-Cola - “Продължи контура на щастието“, в който взеха участие 89 млади дизайнери от цяла България. Шестчленно жури - представители на организаторите и професионалисти в областите на дизайна и съвременните изкуства разгледаха постъпилите апликации, сред които 73 индивидуални участници и 16 авторски колектива. Участниците са от цяла България -  от ученици до известни и доказани автори. Единодушно бяха селектирани 19 проекта, които ще бъдат отличени с представяне в изложба по време на фестивала – в пространството на Творчески комплекс  „Инкубатор”.


   



Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…