Айляк. Това е дума с неустановен произход, почти митологически, която още от древността описва пловдивския дух. Пловдивският айляк се настанява удобно у всеки жител и гост на града, без да пропуска нито един, а веднъж настанил се у вас – никога няма да ви напусне.

Пълен айляк ще бъде и краят на тази седмица. Напук на всички хора, които постоянно повтарят, че през лятото нищо не се случва, този сезон Пловдив гърми от всички точки на града. За разнообразие, този път няма да е от центъра или от някой стадион, а от тепенце. Тепе партитата са особено популярни в летните вечери, когато неуморно бягаме от жегата, но този път няма да бъде стандартната сбирка на малки компании, а голям и пъстър фест. Shake that Хълм, shake shake! Хълмът е Младежки, а точната дестинация е полянката от южната му стана. И тъй като организаторите са едни особено прекрасни хора, решиха да променят малко първоначалния замисъл. Както мнозина знаят, щяхме да разтрисаме Младежки на 19-ти и 20-ти юни, само че имаме вече една неделя бонус, в която ще продължи айляк партито.

Начало на събитието ще бъде дадено на 19-ти в 13:00ч., когато ще подгреем с електронна музика с няколко сета от любимите DJ-и, сред които Andy Scot и Pikebass, за да можем в първата вечер на партито да посрещнем човека с 4 лица – Иван Шопов, който този път ще пуска под псевдонима Balkansky. След него идва Котарашки с цялата банда, които ще ни върнат леко към корените ни с фолклорните мотиви в музиката им. И не трябва да пропускаме Група N.E., които ще допринесат за едно голяяяяямо откриване! Пред следващите вечери ще гърмим с Оратница, Acoustic Corporation, DJ Skill + Гайда и Кавал, Ultra Fules и Nearly Dog, иначе казано – ПЪЛНО ГУСТО! Неделята се очертава като спокоен и почивен ден. И след като Младежки хълм ще е поел достатъчно енергия от предните вечери и се надяваме да го запазим здрав, неделята ще е абсолютен чил – електронната музика ще е за финал – малко хаос, малко техно, за да можем да си поемем дъх.

Изобщо не бързайте да мислите, че това ще е един музикален фестивал, защото мноооого ще сбъркате. Както вече се забелязва в Пловдив – тук не важи старата реклама – 3 в 1 – а по-скоро много много в едно. От творчески комплекс Incubator са помислили за хората с деца, които все още не са се предали на изцяло семеен живот, а кипят от енергия. Грабвайте децата като малки ранички и идвайте с тях! За най-малките ще бъдат осигурени аниматори, образователни работилници и различни физически активности, за да можете да си изпиете бирата на спокойствие или пък да тропнете едно хоро на поляната.

Внимание, внимание! Ще лежите и спите вкъщи! По между разтърсването на хълма ще има различни пърформанси. Като започнем от въздушната йога, минем през кендема и капуейра, тръгваме по слак лайна, за стигнем до скейт зоната и завършим с театър – няма да имате време да скучаете и да се чудите какво да правите нито за миг. Е, логично е да се уморите по някое време, а затова са помислили от Айляк Хамак, които ще си осигурят спокойно място на което да полегнете в случай, че тялото ви не издържи.

Вие сте хора на изкуството, рисувате, танцувате или пък сте еколог? Организаторите са помислили и за вас. Ще има изложби на картини, ще можете да рисувате върху бутилки, а танцово студио Милениум ще се погрижи за танцувалната част от събитието.  Любопитно ми е, дали ще се заформи някое кръшно хоро на фона на модерната музика с фолклорни мотиви?

Ииии какво още? Plovdiv together говори ли ви нещо? Като ще сме заедно – да бъдем! Към нас се присъединяват и 12 пловдивски бара, за ултимативен и пълен айляк, в който никой няма да бъде лишен от любимото си питие. Това са Absinthe house, Apartament 101, Basquiat, Bee Bop Cafe, Библиотеката, Котка и Мишка, No Sense, Петното на Роршах, Rock Bar Download, Club Fargo и разбира се Sound trap.

Още 2 малки тайни ни разкиха организаторите преди броени минути. Обичате ли загадките? А лабиринтите? Алкохол пиете ли? Ако сте отговорили на тези въпроси с ДА, то значи ще бъдете едни особено щастливи хора, защото ще има Лабиринт с шотове. Влизането – лесно, но дали ще излезете и как – това ще е забавно да се наблюдава.

Втората малка тайна е, че нещо ще лети. Това загатнаха от OCB, само че хитрите лисици, не искат да разкрият какво и ще ни държат в напрежение до последно.

Някой чуди ли се колко ще бъде входа на този фест? За един, два или три дни? Ами входът е 0 лв. и 00 ст., т.е. абсолютно свободен. И не, не се шегуваме, всичко е абсолютно свободно и достъпно за всеки, който има айляшки парти дух. От нас – това, от вас – доброто настроение.

 

3 comments

  • Comment Link spooday spooday Фев 10, 2024

    say thanks to so much for your site it aids a lot. czy można znaleźć antinaus bez recepty w Łodzi

  • Comment Link Пловдивчанка Пловдивчанка Юни 18, 2015

    Разбира се, че АЙЛЯК си е част от пловдивския жаргон. И не е важен точният превод - кой ще преведе точно ГУСТО, МАЙНА, или СКИВАЙ? Човекът писал по-горе е бил примерен комсомолец, не е дружал със свободни духом филибелии и затова не е чувал такива думи :). Поздравления, момчета и момичета, и въпросче - допускат ли се възрастни айляци?

  • Comment Link О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Юни 18, 2015

    „Ако живееш в Рим, живей като римляните“. Това за съжаление не стана факт в Пловдив. Думата АЙЛЯК е турска, пуснете в Google Translate и ще видите какво означава: „безделник“, „безработен“, „неудачник“..Тя няма нищо общо с духа и хората на Пловдив. Трябва да си рядко прост, за да искаш да се асоциираш с нея? Да не говорим, че това не е дума от речника на истинските пловдивчани, родени в този град. Повечето от нас не са я чували през живота си. Тези, които се асоциират с нея, и я прокламират гордо по спонсорирани от Общината и чужди НПО-та псевдо-събития и рекламни кампании - не са пловдивчани. Те са пришълци от близки и по-далечни села и градчета и тяхната крайна цел е да подменят идентичността на града, за да им стане по-комфортно, като у дома на село. Те носят селянията в себе си и ще останат селяни, дори да се преселят да живеят в Париж, Лондон или Ню Йорк. Тези, които ги следват и безмозъчно повтарят думата „айляк“, макар и родени тук, са очевидно необразовани и прости. Те, горките, не знаят какво правят.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…