В рамките на десет дни над 30 различни локации в Пловдив ще приютят 200 артисти и дизайнери от 20 страни. Международният фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK стартира на 19-ти юни в 18 ч. със специална дизайн обиколка на изложбите в Капана, квартал на творчески индустрии, Пловдив.  Обиколката започва в 18 ч. в Ядрото (ул. Загреб 14). Официалното откриване ще бъде в 19 ч., отново в Ядрото, където ще бъдат представени програмата и основните акценти. Фестивалът се организира от  платформата за култура „ЕДНО“, в партньорство с Община Пловдив и “Фондация Америка за България”, в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. 

В  21:30 ч. мащабната интерактивна 3D мапинг инсталация “Cnnctr” (Конектор), създадена специално за фестивала, ще превземе  фасадата на бившия Партиен дом (пл. „Централен” 1) в Пловдив. Инсталацията може да бъде управлявана чрез апликацията за smart телефон/таблет – Cnnctr, достъпна за iOS и Android.  Мащабният проект, който се реализира с ексклузивната финансова подкрепа на Programista и любезното съдействие на община Пловдив, може да бъде видян всяка вечер от 21:30 ч. в рамките на фестивала. Концепцията е вдъхновена от дигиталните взаимоотношения между хората и участието им в различни социални мрежи.

В 22:00 ч. силен музикален старт с парти в Концертната зала на Държавна Опера Пловдив (Площад „Централен“ 1) ще дадат експерименталната аудио-визуална формация и творчески колектив Мелформатор, едно от най-популярните имена от родната парти сцена – DJ дуото  Sirius & Methodikal (Reel Feel) и артистът, известен с перфектен музикален вкус и внушителна селекция от винили - Konstantin Timoshenko (Help Me Jones). Пространството на Операта ще бъде специално преобразено за случая от  аудио-визуална инсталация. За коктейлите и доброто настроение ще се погрижат ABSOLUT. Началото е 22:00 ч., вход свободен.

Съботният ден (20-ти юни) ще предложи на посетителите на ONE DESIGN WEEK разнообразие от събития. В 10 ч. офисът на Едно ще бъде домакин на работилница "Прерамкиран процес" с Рая Стефанова. Младата дизайнерка ще насочва уменията и идеите на участниците по посока пълна промяна на иначе добре проектираните и функциониращи столове. Проектът се осъществява с любезното съдействие на GS MALMGREN, а резултатите от него ще бъдат представени  на 21-ви юни от 16 ч. в същата локация.

В 11 ч. ще бъде представена изложбата „Млади Балкански дизайнери : Общи Територии“, която може да бъде видяна в Център за съвременно изкуство Баня Старинна. За специалното участие в България пристига Александар Велиновски от Skopje Design Week, един от инициаторите на проекта. 

Програмата продължава с работилницата „Втори живот“ (Ядрото, ул. Златарска 14),  организирана от Coca-Cola в партньорство с работилница „Пункт” по повод  100-годишнината на марката. 

В 17 ч. в  ГХГ Временна експозиция / ул. Княз Александър I 15  ще бъде открита и изложбата „Храна за размисъл“. Проектът изследва взаимоотношенията между форма и вкус, форма и жест, форма и намерение. За специалното откриване в България пристига Marek Cecula – мениджър на проекта.

В 19 ч. е откриването на основната изложба на ONE DESIGN WEEK – „Being post-digital (“Постдигиталното съществуване), създадена специално за фестивала. В нея са представени работата на артисти, които творят през погледа на  постдигиталната ситуация, в която живеем. „Being Post-Digital", чийто куратор е Рене Беекман, ще покаже работи на близо 20 автора от 8 различни страни. Тя може да бъде видяна в ГХГ Временна експозиция / ул. Княз Александър I 15 и ДПХ – Дружество на пловдивските художници / ул. Гладстон 32.

Испанският дизайнер Джорди Канудас ще  разкаже за своя път на дизайнер в специална презентация от 21:00 в Ядрото (Златарска 14).

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Събитието се организира в подкрепа на Пловдив Европейска столица на културата 2019. ONE DESIGN WEEK се организира от платформата за култура ЕДНО. Освен основната изложба и професионален форум с изтъкнати имена от сферата на съвременния дизайн седмото издание на ONE DESIGN WEEK включва редица инициативи със свободен достъп за широката публика - изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, партита и т.н. ONE DESIGN WEEK е платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Същевременно целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…