Осмото издание на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK, които ще се проведе 18 до 27 септември в Пловдив, включва серия от събития специално насочени към архитектурната общност в България.

Сред акциите, работилниците и намесите, в професионалната програма на архитектурната седмица са: 

Работилница “Зелено авеню”, своеобразно продължение на миналогодишната инициатива “Сблъсъкът на титаните” (среща между студенти и представителите на световноизвестни архитектурни бюра), която ще бъде водена от Васил Кайков, архитект от  френското  студио WILMOTTE. В рамките на 3 дни студенти и млади архитекти ще могат да работят с Васил, търсейки специфични връзки на реката с града. В края на работилницата младия архитект  ще направи презентация с резултатите от работилницата, които ще бъдат изложени като част от основната изложба на архитектурната седмица „ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА“. Събитието се осъществява с подкрепата на Френския институт в София.

Левенте Поляк - унгарски изследовател и урбанист - ще води работилница за нови начини на финансиране на колективни градски проекти - „Алтернативен урбанизъм“. Участниците ще маркират съществуващи градски инициативи и групово ще търсят модели за тяхната устойчивост при липса на стабилна финансова основа. Ще бъдат привлечени служители на Общината, архитекти, урбанисти, икономисти и т.н. Събитието се организира с подкрепата на Унгарски културен институт в София

Активистката Жане ван Хейсвайк, която има дългогодишен опит в социалните арт проекти и е отличена със множество награди, между които Curry Stone Prize for Social Design Pioneers през 2012, с Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change през 2011, ще  изследва начини, чрез които пространствата в квартал Столипиново могат да бъдат обвързани с иновативни социални и икономически практики.  Факултет в Столипиново, който се осъществява с подкрепата на Посолството на Холандия, е работилницата, в която ще се включат роми от квартала, като нейна основна цел е да спомогне за началото на процеси за социално-икономическо овластяване на местните жители в тяхната собствена жизнена среда. 

Друга интересно събитие е работилницата Идеалният конкурс.  Двама юристи (Свилен Овчаров и Тодор Тодоров) и двама архитекти (Ангел Захариев и Орлин Манолов) ще покажат какво прави един конкурс добър за участие и как да разпознаваме конкурсите, които просто могат да бъдат загуба на усилия и време. Финалът на работилницата Идеалният конкурс ще бъде ролева игра - два отбора (“организатори” и “участници”) ще дефинират какво е идеалният конкурс за тях. 

Колектив Кино Космос, КАБ-РК Пловдив и САБ Пловдив организират архитектурен пленер, които ще се състой по време на ONE ARCHITECTURE WEEK. Пленерът е с тема “По-моста”, а целта е в конкурентна среда да се получат архитектурно издържани предложения за планирания от Община Пловдив нов мост над Марица. Пленерът събира няколко поколения архитекти, които да обединят своите усилия, знания, идеи и школи в желанието си да проектират по-¬добра градска среда за Пловдив. Екипите ще разработват идеите си в кино “Космос”, в рамките на четири дни.  Основните цели на пленера са не само да достигне до разнообразни и стойностни решения за бъдещето на река Марица, но и да възстанови прекъснатата прекъснатата приемственост между поколенията архитекти и да възобнови традицията за критичен творчески диалог в общественото пространство. След журиране се награждават три екипа, а всички идеи ще бъдат изложени за обсъждане край река Марица. Пленерът се организира под патронажа на кмета на Пловдив, инж.Иван Тотев.

В програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK се включват още поредица от събития, между които професионален форум, лекции, дебати, филмови прожекции, детска и спортна програма и мн.др. Допълнителна информация за тях може да бъде намерена на www.edno.bg/onearchitectureweek и http://facebook.com/onearchitectureweek

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…