Носители на големите световни награди за танц ще провокират публиката в Европейската столица на културата 2019

Пловдив ще стане домакин на осмото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK от 17 октомври до 1 ноември. Тазгодишната селекция ще представи общо 9 спектакъла, дело на световноизвестни артисти, които чертаят посоките в света на съвременния танц и пърформанс. Програма включва едни от най-интересните танцови компании и хореографи, които демонстрират различията и многообразието на идеите за танц в момента. Сред тях са компания DANIEL ABREU от Испания, чешкото театрално студио FARM IN THE CAVE, хореографът, изпълнител, писател, теоретик и драматург в театъра на легендарната Пина Бауш РАЙМУНД ХОГ, провокативният и ексцентричен нюйоркчанин ТРАЖАЛ ХАРЕЛ, Филип Сер и неговата компания от Швейцария, френската компания MPTA, известна със специфичната си естетиката, смесваща театрални, танцови и циркови техники, и младите звезди на Корея – КИЛ СЕО-ЯНГ и КИМ ДЖАЕСЕУНГ. Билетите за всички спектакли са вече в продажба и могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim на цена от 10 лв.

И тази година ONE DANCE WEEK ще постави своите публики в турбулентната зона на пресичащи се емоции и гледни точки. Основната линия, която тазгодишната селекция следва, е нетърпимостта на съвременния танц към „нормалността“ и всички установени норми и модели на живеене, мислене, поведение и възприемане. Представленията, макар и дело на артисти от три различни континента, ще „играят“ с понятията ни за „нормално“, като ни провокират да излезем от сферата си на комфорт и да погледнем с различен критически подход към света. 

Програмата, както винаги, е структурирана в няколко модули, които обхващат различните аспекти на правенето и възприемането на съвременните изпълнителски изкуства. Тази година съпътстващата програма включва танцови уъркшопи за професионалисти и студенти, професионални уъркшопи за сценичен светлинен дизайн, танцови ателиета за деца от различни възрасти, селекция от филми за танц, които ще ни потопят в гения на световноизвестни артисти и шедьоври, белязали историята и настоящето на жанра, и серия от срещи и разговори на живо с артистите от международната програма на ONE DANCE WEEK 2015. Всички събития от съпътстващата програма на фестивала са с вход свободен.  

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства в подкрепа на Пловдив 2019 | Европейска столица на културата и в партньорство с Община Пловдив и Фондация „Америка за България”.

ONE DANCE WEEK благодари за финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество, Национален институт за изпълнителски изкуства и музика на Испания (INAEM), Институт Сервантес София, Посолство на Кралство Испания в България, Посолство на САЩ в България, Гьоте-институт, Чешки Център, Министерство на културата на Република България, Международния фестивал за хореография в Сеул.

ONE DANCE WEEK е част от „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ).

ONE DANCE WEEK започва съществуването си през 2008 г. като първоначално се случва в София под наименованието Sofia Dance Week. Следвайки генералните политики за децентрализация на културния живот, екипът на форума предприема смелата и вдъхновяваща стъпка встрани от центъра, за да подкрепи кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа 2019, вече станала факт. След седем успешни издания фестивалът съумява да създаде своя публика и да се превърне в марка за сигурно артистично качество.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…