Съвършени тела и първични инстинкти завладяват сцената на Дом на културата "Борис Христов"

Стартира осмото издание на ONE DANCE WEEK, което ще представи 9 спектакъла от три континента – Европа, Азия и Америка. Първият уикенд от международния фестивал за съвременен танц и пърформанс, който ще продължи от 17 октомври до 1 ноември, ще представи спектакли от Испания и Корея.

Откриващата фестивална вечер на ONE DANCE WEEK ще бъде ознаменувана от едно звездно гостуване – носителят на Националната награда за танц на Испания за 2014 г. – компанията DANIEL ABREU, ще покани публиката да надникне в непредсказуемия реактивен свят на човешките импулси. Спектакълът ЖИВОТНО разказва за дълбините на човешкото съзнание и първичните инстинкти. На сцената, напомняща на подземно царство, се разиграват действия, ситуации, реакции и взаимоотношения, които са свързани с идеята за животинското, налично във всяко човешко същество, и желанието за оцеляване. Петимата танцьори, заедно с хореографа Даниел Абреу, използват езика на танца, за да предадат чрез съвършените си тела естетското усещане за еротика. В спектакъла се смесват танц и екшън, инспирирани от текстовете на един от най-големите драматурзи на нашето време - Марина Вайнер.

„Спектакълът ЖИВОТНО показва съвременното, прогресивно лице на Испания.” - заяви Хайме Ермида, консул на Посолство на Испания, по време на специално събитие в Пловдив, на което беше представена компания DANIEL ABREU. - ”Горди сме, че именно този спектакъл е част от програмата на ONE DANCE WEEK 2015. Убедени сме, че ще предизвика вашето внимание, именно със своята дързост и бунт срещу стереотипите.”.

Компанията DANIEL ABREU пристига в България с подкрепата на Национален институт за изпълнителски изкуства и музика Испания (INAEM), Институт Сервантес София, Посолство на Кралство Испания в България, както и благодарение на основните партньори на фестивала – Фондация Америка за България и Община Пловдив.

Във втория фестивален ден - 18 октомври (неделя), на пловдивска сцена ще се изявят новаторите на корейската съвременна танцова сцена. Спектаклите ДЕФОРМАЦИЯ и ДЖЕНТЪЛМЕН ще бъдат представени в една вечер от своите създатели – прогресивните корейски хореографи Кил Сео-Янг и Ким ДжаеСеунг. Двете произведения, които могат да бъдат гледани в Драматичен театър – Пловдив, разказват чрез езика на движението и красиво музикално оформление, истории за човешката идентичност, поставена в различни контексти и ситуации. Специфично за корейската школа е дълбоката връзка с традициите, които обаче биват представяни пред публиката по един съвременен и вълнуващ начин. 

ДЕФОРМАЦИЯ на Кил Сео-Янг изследва проблема за идентичността, превръщайки телата на изпълнителите във взаимозаменяеми обекти, като едновременно с това подчертава тяхната независимост и уникалност. Представлението печели първа награда за хореография на престижния сеулски танцов конкурс „Сцена на млади хореографи“ през 2013 г. 

Хореографията на спектакъла ДЖЕНТЪЛМЕН на Ким ДжаеСеунг е вдъхновена от традиционния за Корея танц Hanryang-mu, който експериментира с различните режими на дишане в търсене на нови движенчески естетики. Представлението интегрира в себе си различни, взаимно допълващи се танцови, ритмически, визуални и декоративни елементи, свързвайки танцуващите едновременно с миналото и настоящето. 

Гостуването на Кил Сео-Янг и Ким ДжаеСеунг се случва в партньорство с Международния фестивал за хореография в Сеул. 

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim, а за онези, които искат да станат част от всички събития на фестивала, има специален Фестивален пас на цена от 40 лв.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…