Пролетта идва с поредната доза качествено кино, която ще ви поднесе 11-тото издание на София Филм Фест под тепетата. Фестивалът ще се проведе от 17-ти до 27-ми в Lucky Дом на киното, като ще можете да видите 26 заглавия в 30 прожекции. Продажбата на билети започва от 10-ти март на касата в дома на киното, на цена 5/6лв.

В програмата са включени няколко заглавия, които взеха участие на наскоро състоялото се връчване на наградите на Академията. Големият победител в категорията за чуждоезичен филм е унгарският “Синът на Саул”. Филмът на Ласло Немеш, който грабна и статуетката Златен глобус, Голямата награда на журито и наградата на критиката в Кан, ни пренася в Аушвиц през 1944 г. Саул Аусландер е унгарски член на Специалния отряд – група от еврейски затворници, изолирани от лагера и заставени да помагат на нацистите в масовото изтребване. Докато работи в един от крематориумите, Саул открива тялото на момче, което прилича на сина му. Специалният отряд подготвя бунт, а Саул решава да направи нещо невъзможно – да спаси тялото на момчето от пламъците, да намери равин, който да му прочете молитвата за мъртвите – Кадиш, и така да му осигури погребението, което заслужава. 

Ще можете да видите на голям екран и филма на Том Файнс “Каръл” - с 6 номинации за Оскар, 185 други номинации и 55 награди от международни фестивали. Филмът е адаптация на ключовия за творчеството на Патриша Хайсмит роман „Цената на солта” и разказва за две жени със съвсем различно минало, които започват неочаквана любовна връзка през 50-те години в Ню Йорк. Терез е младо момиче, а Каръл – очарователна жена, живееща в капана на скучен брак без любов. Между двете веднага прехвърча искра, а невинността на първата им среща изчезва и връзката им се задълбочава.

С 3 номинации за Оскар е и “Бруклин”. Филмът проследява историята на ирландката Елис, която привлечена от Американската мечта в началото на Втората световна война се оказва в измъчената реалност на Бруклин, с претъпканите къщи под наем и мръсните зали за танци, където лошите решения тепърва ще се вземат. Приятелски настроен свещеник предлага да я насочва, а строга хазяйка я държи изкъсо, но Елис в крайна сметка се поддава на носталгията по родината. Тогава среща Тони и започва да вижда възможно бъдеще в Америка. Съдбата обаче е срещу нея – една трагедия я призовава отново у дома.

За Оскар за чуждоезичен филм е номиниран и датският филм “Война”. Командирът на рота Клаус  Микел Педерсен е разположен с войниците си в афганистанска провинция. По време на рутинна мисия, ротата попада в тежък кръстосан огън и един от войниците е тежко ранен. С цел да спаси живота му, Клаус взема съдбоносното решение да повика въздушна подкрепа, което има тежки последици. Той е отзован в Дания и изправен пред съда… Това, което придава изключителна достоверност на филма е фактът, че освен главните герои, всички останали персонажи са действителни датски войници, служили в Афганистан.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…